Etiketter

,

110 r d vAlsace ligger ungefär 120 mil söder om Sverige. Långa sträckor är det ganska trist tysk autobahn. Så vilken är den bästa vägen till Alsace, undrar en läsare som letat sig fram till bloggen.

Jag har inte det ultimata svaret, men några funderingar har jag.

Kör av från huvudvägen
Tyskland består inte bara av tråkig motorväg med galna tyskar i BMW. Det finns massor av städer och byar som är pärlor att besöka. En av dem är Heppenheim i södra Hessen. Det är en småstad med korsvirkeshus och kullerstensgator. Uppe på en kulle ligger den gamla staden, och på höjderna runt omkring växer vinstockarna i raka rader.

Vi sov där en natt för några år sedan och blev glatt överraskade över den gemytliga atmosfären. Förvånande nog kryllade vårt hotell  av gamla engelska damer. De såg ut som Miss Marple, ungefär. Och kommenterade omgivningen med samma korrekta engelska. ”Oh, isn’t it lovely here”.

Jag kollade vad det skulle kosta för oss att bo på samma trestjärniga hotell i sommar. För tre vuxna (14-åringen räknas som vuxen på hotell), ville Park Inn ha 700 kronor om man bokar på hotels.com. Då ingår frukost och gratis avbokning!

Hitta alternativ till motorvägen
Undvik de mest trafikerade delarna av autobahn. Hamburg måste man igenom om man åker bil söderut. Men Frankfurt går utmärk att runda om man åker öster om staden via Hanau. Ruhrområdet tror jag man ska avstå ifrån om man inte är älskare av motorvägsköer.

Man kan hitta alternativ till bilkörning, men de är dyra. Färja mellan Göteborg och Kiel spar en dags bilkörning, men priset avskräcker åtminstone mig. Tur och retur kostar det omkring 6 000 kronor för tre personer och en vanlig personbil om man vill ha en hytt där man kan sova.

Detsamma gäller biltåget mellan Hamburg och Lörrach några kilometer norr om Basel. Visst, det låter bra att lägga sig i en säng i Hamburg och vakna några mil från Alsace. Men priset… För tre personer kostar det omkring 9 000 kronor i den enklaste liggvagnskupén. Också det tur och retur.

Så i sommar blir det en övernattning hos vänner utanför Kiel, och så går vi nog på jakt efter de engelska damerna i Heppenheim. Alsace besöker vi både på vägen söder ut och på hemvägen. Men slutmålet i sommar är Ticino-provincen i italiensktalande Schweiz.