Etiketter

, , ,

Morötter och gröna bönor kan vara läckra delikatesser om de behandlas på rätt sätt. Bönor som kokas och sedan smörstekt är faktiskt väldigt gott. Och de marinerade morötterna har jag bjudit en inbiten köttätare på – en sådan som alltid brukar rata grönsakerna. Han kommentar var enkel:

– Det här var ju gott.

Och sedan tog han en portion till…

Gröna bönor

Snoppa de färska bönorna. Koka dem al dente, kanske fem minuter, i saltat vatten. Häll av bönorna. Lägg i smör i grytan. Lägg tillbaka bönorna, stek/woka en minut. Krydda med salt, gärna flingsalt.

I Frankrike är det vanligt att bönorna steks i olivolja, men det blir mycket godare med smör, tycker jag.

Marinerade morötter

Skala morötterna. Skär dem i ganska stora, olikformade bitar. Koka tills de är mycket al dente, cirka 5 minuter. Häll av morötterna. Lägg ner de fortfarande varma morötterna i en marinad: 2 delar olivolja och 1 del vit balsamvinäger. Krydda med salt, svartpeppar och örtkryddor, gärna timjan och rosmarin.

Första gången jag åt de här marinerade morötterna var på en bättre lunchkrog i Kungsbacka. Jag tyckte det det var så gott, så jag var tvungen att fråga hur de gjort. Servitrisen beskrev receptet ovan, men talade om att krogen kryddade morötterna med grillkrydda(!).

Det har jag aldrig förmått mig till att köpa. Kanske är jag lite snobbig i alla fall…