Etiketter

Vad gör man när kontot nästan är tomt men man ändå vill ha lite vin till helgen? Mitt anspråkslösa förslag är – köp en flaska Viña Maipo Chardonnay 2021 (65 kronor, vitt).

Det är ett piggt och friskt vin till ett osannolika lågt pris.

Visst, det är inget ”stort” vin, och har du tänkt att bjuda din vinsnobbiga granne på mat, så ska du kanske satsa på något annat. Men tänker du dig en ljummen laxsallad eller caesarsallad så ställ en flaska Maipo i kylen en stund innan du häller upp. Vinet funkar alldeles utmärkt till salladen, säkert också till vårens bufféer.

Trycker man ner näsan i glaset så möts man av ett glatt ”tjena”. Det är ett ungt gäng med fruktaromer – kanske mest persika – och lite citrus som hälsar välkommen. En basgång av något som man skulle kunna kalla för ”våt sten” sätter ut ramarna för vinet.

I munnen är det fortfarande ungt och piggt. Fruktaromerna och citrussmaken hänger med även här.

Jag ska erkänna att jag har fördomar mot det som i vinsammanhang kallas för Nya världen. Alltså Nordamerika, Sydafrika och Australien. De här fördomarna beror inte på att jag – i någon slags SD-chauvinism – tror att européer är smartare och bättre vinmakare.

Det handlar om att jag har druckit lite för många viner från Nya världen som bara har varit alldeles för mycket. Fläskiga alkohol- och fruktbomber, till glädje för ingen utom kanske vinhuset när de cashar in vinsten av försäljningen-

Jag tror att de fläskiga vinerna beror på två saker. Dels finns det säkert många som går på den typen av försäljning – på samma sätt som det finns kunder på kvarterspizzerian som går på att det ska vara fläskfilé, ägg och bearnaisesås på pizzan. Plus allt det vanliga.

Men det finns också en klimatologisk förklaring. I många av de här regionerna är det varmare – och då blir druvorna till små socker- och smakbomber. Vilket gärna ger viner med ”extra allt”.

Viña Maipo Chardonnay viker smart nog undan från de här blindskären. Visst, en aning tropiska frukter kan man förnimma, men mer är det inte.

Om det beror på att Maipo har skickliga vinmakare – eller om klimatet i chilenska Valle central är mindre hett… Det vet jag inte.

Men jag är tacksam för att ha sluppit det där med extra-allt-vinerna.