Etiketter

,

Moussaka är så långt från fast food man kan komma. Det är mat för dagar när man vill stå i köket och pyssla; mat för dagar när man vill känna värmen från ugnen värma den frusna själen. Och det är mat för dagar när man vill bära fram en rykande varm gratäng till matbordet – och sedan sitta där länge och prata och äta och prata.

För mig är det comfort food.

Här är moussakan kryddad med spiskummin och kanel – kryddor som ger ett djup åt rätten. Det blir lite som när en djup basröst sätter ramarna för musikens olika infall.

Det här behövs till 4 personer:
3 (mindre) auberginer
salt
olivolja

Köttfärssås
2 gula lökar
3 – 4 vitlöksklyftor
olivolja
500 g köttfärs (nöt, bland, lamm eller vego)
salt & svartpeppar
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 kanelstång
1 – 2 nypor milda chiliflingor, typ pul biber/aleppo chili flakes
1 burk krossade tomater
1/2 burk vatten

Ostsås
rejält med smör och olja
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt & peppar
2 dl riven ost, t ex lagrad herrgård

Servering
Ris, sallad eller kanske bara ett gott bröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Aubergine. Skölj och skär bort fästet. Skiva i knappt centimetertjocka skivor. Lägg dem på ett fat och strö på salt. Låt dem stå i 20 – 30 minuter.

Torka av saltet och stek auberginen i olja. Eller välj ett lättare sätt och lägg den i en oljad långpanna, droppa över lite olja och ugnsstek dem mjuka. Tar i ca 20 – 30 minuter. Vänd aubergineskivorna efter halva tiden.

Köttfärssås. Skala och hacka lökarna. Skala och riv vitlöken.

Stek löken glansig i olja. Lägg i köttfärsen och stek tills den blivit brun. Tryck i tomatpurén och stek en stund till. Krydda med vitlök, spiskummin, timjan, oregano, salt & peppar. Häll i tomater och vatten. Lägg i kanelstången och låt såsen koka 20 – 30 minuter.

Ostsås. Låt smör och olja bli varmt i en kastrull. Häll i mjölet och vispa ihop mjöl och fett till en tjock redning. Späd med mjölken lite i taget. Vispa så det inte blir klumpar. Låt sedan såsen koka bort mjölsmaken i ett par minuter. Rör ner (nästan allt av) den rivna osten så den smälter – men koka inte osten. Krydda med salt & peppar.

Moussakan. Olja en stor ugnsform. Lägg på hälften av aubergineskivor och täck med köttfärssåsen. Lägg på resten av auberginen och täck med ostsås. Strö över lite riven ost och skjut in moussakan i ugnen. Låt den bakas tills den har fått fin färg, tar ca 30 – 35 minuter.