Etiketter

, ,

Kött som ugnsbakas på låg temperatur blir saftigt, mört och gott. Något liknande gäller för grönsaker. Det är som om smakerna fördjupas och blir mer intensiva efter en stund i ugnen.

Det gäller både för den här örtkryddade fransyskan och den sydfranska ratatouillen.

Skulle du nu stå där med en fin bit högrev så funkar det också, men då behöver du ge högreven längre tid i ugnen.

Och är du ett vitlöksfreak, så har jag ett förslag: finhacka vitlök, persilja och timjan. Gör små hål i köttet och tryck in vitlöks-örtkrydds-blandningen. Också supergott.

Det här behövs till 5 personer:
1 kg fransyska
olivolja
salt & svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk provencalska örter eller andra örtkryddor du gillar

Ratatouille
1 liten (ca 300 g) aubergine
1 zucchini (ca 300g)
2 paprikor i valfri färg
1 lök, gul eller röd
3 stjälkar selleri eller 1 liten fänkål
olivolja
salt & peppar
1/2 + 1/2 tsk torkad timjan
1/2 + 1/2 tsk provensalska örter eller andra örtkryddor du gillar
1 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1/2 burk vatten
3 vitlöksklyftor
2 – 3 lagerblad

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Bryn köttet i olja. Krydda med salt, peppar och torkade örtkryddor. Skjut in i ugnen i ca 1,5 – 2 timmar tills köttet har en innertemperatur på 66 – 68 grader. Vira in köttbiten och låt den vila i 20 minuter.

Skär i tunna skivor, men obs! du måste skära mot köttets fibrer. Du ska alltså skära av det som ser ut som ”trådar” i köttet – annars blir det segt.

Ratatouille
Skär aubergine och zucchini i ganska tunna skivor. Om du vill: salta auberginen för att dra ur vätskan.

Halvera paprikan, ta bort fröna och skär i ganska grova bitar. Skala löken. Skiva lök och selleri tunt.

Fräs lök och selleri i olja. Krydda med salt, peppar och halva mängden örtkryddor. Rör ner tomatpuré och stek en stund till. Häll i tomater och vatten. Klipp sönder tomaterna i grova bitar. Pressa ner vitlöken och lägg i lagerbladen. Låt tomatsåsen koka upp. Ställ åtsidan.

Torka av auberginskivorna. Varva aubergine och zucchini i en stor oljad ugnsform. Krydda med peppar, resten av örtkryddorna och så lite salt (auberginen är ju redan salt).

Tryck ner paprikabitarna och häll tomatsåsen över. Ställ in i ugnen på 125 grader i ca 1 timme och 15 minuter. Höj värmen till 225 grader när du tagit ut köttet – och låt ratatouillen få en 20 – 30 minuter till i ugnen.

Ät & njut. Kanske är det här en av de sista gångerna du lagar riktig vintermat den här säsongen. Snart blir det vår på riktigt – och då börjar suget efter lättare mat: sallader och kyckling och lättare pastasåser…