Etiketter

, ,

långbakad högrev

Lättare mat finns nästan inte. Man bryner högreven, stoppar in den i ugnen och glömmer bort den i 4 – 5 timmar – och ut kommer smältande mört kött med hög köttsmak.

Äter man högreven med timjanskryddat vitlökssmör så får man ett piggt och kryddigt tillbehör.

Det här behövs till 4 personer:
900 g högrev
olivolja & smör
salt & vitpeppar
1 – 2 msk torkad timjan
vatten

Vitlökssmör med timjan
ca 75 g smör
1 vitlöksklyfta, skalad
1 – 2 msk färsk timjan, hackad
2 msk persilja, hackad
salt & svartpeppar
lite olivolja
några droppar pressad citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Bryn köttet i en stekpanna med olja och smör. Krydda på ganska bra med salt, vitpeppar & torkad timjan.

Lägg köttet i en oljad ugnsform.  Vispa ur stekpannan med kanske 0,5 dl vatten, och häll vattnet i ugnsformen. Skjut in den i ugnen i 4,5 – 5 timmar. Vänd köttbiten en gång i timmen. Häll på lite vatten så att det aldrig blir torrt i formen.  Lägg över lite ugnsfolie på slutet.

Låt köttet vila lite, skiva det sedan. Häll stekskyn från formen i kastrull, koka upp och späd med lite vatten – så är en enkel sås färdig!

Vitlökssmör med timjan
Blanda smör med hackade örter. Pressa ner vitlöksklyftan. Krydda, häll i lite olivolja och pressa i några doppas citron. Blanda och smaka. Ställ smöret en stund i frysen.

Ät gärna med rosmarinpotatis.

Jag gillar de lite billigare delarna av nötkött. Dels smakar de ofta mycket mer än andra delar och dels kan man unna sig ekologiskt kött utan att bli ruinerad.

För några dagar sedan kikade jag in i en kvalitetsaffär med ekologiskt kött. Oxfilén kostade 499 kronor kilot. Inte så konstigt att jag valde en fin bit högrev för en bråkdel av det priset.