Etiketter

, ,

Ibland har man en riktig skitdag. Du vet en av de där dagarna när ännu en el-räkning har trillat ner i brevlådan, chefen har kommit med en alldeles ovanligt korkad idé, och regnet blåser ner för tredje dagen i rad – rätt i ansiktet på dig.

Just en sådan dag vet jag vad du ska göra. Du ska göra en Janssons omelett.

Det är en Janssons frestelse men tillagad som en omelett. Det gör att de djupa smakrika tonerna av ansjovis och lök får sällskap av len, krämig omelett och crème fraiche.

Janssons omelett är första klassens comfort food. Och det är precis så gott som det låter. Men det klart, ogillar du Janssons frestelse och hatar ansjovis, då ska du nog scrolla vidare till ett annat recept.

Annars är det bara att dra fram stekpannan och sätta igång.

Det här behövs till 2, kanske 3 personer:
3 – 4 (300 g) kokt fast potatis
1 stor bananschalottenlök eller 1 liten gul lök
5 – 10 cm purjolök
6 ägg
ev 2 msk vatten
oliv- eller rapsolja
salt & svartpeppar
ca 50 g ansjovis (1 liten burk eller en halv mellanstor burk)
1 knippe dill
1/2 – 1 dl crème fraiche eller gräddfil

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Skölj och strimla purjo. Hacka dillen fint och tärna potatisen.

Knäck äggen i en bunke. Salta, peppra och ha ev i lite vatten. Vispa äggen lätt med en gaffel.

Värm en stekpanna till lite över medelvärme. Häll i olja och stek potatisen så den får lite, lite färg. Salta & peppra. Sänk värmen till under medelvärme. Skrapa ner lök och purjo, och stek löken mjuk utan att den tar färg.

Häll i äggen. Vicka lite på pannan och lyft på potatisen/löken så äggen kan rinna ner. Lägg på ansjovisfiléer och hackad dill.

Lägg på ett lock (sänk ev värmen något) och låt omeletten steka klart. Gärna med fast mitt och krämig yta på toppen.

Klicka på lite crème fraiche eller gräddfil. Bär stolt omeletten till matbordet – även en skitdag ska man äta gott.

Min variant på usel dag handlade varken om elräkning, chefen eller vädret. Det handlade om sömnen. Jag somnade så där vid halv sex-tiden på morgonen (ganska vanligt fenomen för oss som har svårt att somna) – och så vaknade jag av hosta kvart i sju. Och kunde inte somna om.

Det var alltså en skitdag. Ända tills jag letade mig in på matbloggen Karins spis. Där skrev hon om Bondomelett Jansson med Västerbottenost, och den Jansson-varianten gjorde verkligen min dag. Jag ändrade lite, hoppade över osten till exempel, men det är Karins recept och det är hon som ska ha all kredd.

En sak till. Det kan väl inte bara varit jag som har svurit som fan över stekpannor och omeletter. Det står i receptet att man ska vända omeletten och steka andra sidan – och allt som händer är att det mesta fastnar i stekpannan och resten hamnar på spisen…

För några år sedan kom jag på tricket. Man vänder inte på omeletten! Istället lägger man på ett lock och låter äggsmeten gå klart på den första sidan.

Resultatet är fast botten, krämig yta – och inte ett skit som hamnar på spisen.