Etiketter

Kan man säga att ett öl smakar ”hemma”? Förmodligen inte. Ändå är det just den tanken jag får när jag sätter ölglaset till munnen och tar första klunken.

Poppels Winter ale 2022 (25, 20 för 33 cl, 6%) är ett öl som ger mig massor av associationer – det liksom framkallar minnen och bilder inne i huvudet.

Så om jag skulle ge det en färg så får det bli brunt, som en gammal, väl insutten läderfåtölj. Om jag skulle ge det en årstid så är det… vinter (såklart!). Men också höst, som en oktoberdag när regnet smattrar utanför fönstret och man själv värmer sig inomhus.

Som du anar gillar jag det här ölet och gör mitt bästa för att sälja in det…

Ölet har en stor kropp av maltighet och är rätt så fylligt. En väl integrerad sötma och försiktig beska gör det till ett ganska snällt öl, som du säkert kan servera till de flesta utan att de börjar skrika högt.

Enligt Bolaget ska det smaka ”sirapslimpa” – och det är ju lite förargligt eftersom jag inte gillar den typen av bröd. Men jag har lättare för de de andra delarna av smakbeskrivningen. Farinsocker, choklad och pomerans – tjaa, det tycker jag stämmer.

Winter ale är bryggt av Poppels i Jonsered utanför Göteborg för att passa till jul och matcha julmaten. Och det är smakkompisar som sitter som hand i handske, framför allt till lite kryddigare revbensspjäll.

”Men”, tänker du ”det är väl lite sent att komma dragande med julöl nu?”.

Jodå, där har du en stor poäng. Men ölet funkar bra även till andra rätter – som portergryta och mustig mat av nöt-, lamm- och älgkött. Och revbensspjäll finns det väl en och annan som äter även i februari?

Om Winter ale inte säljs på Bolaget där du bor, så kan man beställa det. Gå in på Systemets hemsida och klicka dig fram till handla online. Sedan är det bara att beställa – och några dagar senare hämtar du din beställning på valfritt Bolag. Helt utan extra kostnad.