Etiketter

När det kommer till mat har jag ofta en rätt hög svansföring. Jag tror helt enkelt att jag lärt mig en del om mat under åren.

Men det finns ett undantag – efterrätter. Där är jag skraj som en skotträdd skidskytten när han närmar sig skjutvallen.

För några veckor sedan skulle jag och hustrun fixa en efterrätt. Vi letade upp ett bra recept i Allt om mat. Gjorde som det stod i beskrivningen – och fick en klart välsmakande paj med sötma och fyllighet från både päron och mandelmassa.

Men så fick jag för mig att åka en smula solo. Man kan säga så här: Det skulle jag inte ha gjort. Men mer om det efter själva receptet, som kommer här. (Kör helt efter Allt om Mats recept, med ett undantag – att man inte behöver göra degen själv utan kan köpa färdig smördeg).

Det här behövs till 6 – 8 personer:
Pajdeg (färdig så gör du så här)
200 g vetemjöl (3,5 dl)
100 g smör
1 dl florsocker
1 krm salt
1 ägg

Fyllning
200 g mandelmassa (gärna en sort med mindre mängd socker)
1/2 dl + 1/2 dl hackade valnötter
25 g smör
1 msk vetemjöl
2 ägg
2 msk pressad citron
4 päron

Florsocker

Servering
Vaniljglass

Gör så här:
Ta fram smördegen ur frysen elle

Okej då, misstaget med mitt solospel var att jag köpte färdig pajdeg, som vi sedan förgräddade i ugnen – och fick en stenhård botten på pajen. Eftersom jag är en total novis på efterrätter får man väl vara glad att jag inte köpte pizzadeg…

Men Allt om Mat är inte helt utan misslyckade solospel de heller. I tidningen heter det Paj med päron, valnötter och mandel, men i receptet finns ingen mandel. Visst det finns mandelmassa, men de flesta är väl så bevandrade i efterrätternas underbara värld att de vet skillnaden på mandel och mandelmassa.

Det vet till och med jag.