Etiketter

, , ,

Gör som i södra Frankrike: låt köttet marinera i rödvin, vitlök och örtkryddor. En timme om du har ont om tid, annars över natten i kyl Låter du köttet bli basen i en gryta med champinjoner, bacon och buljong – så får du en daube med djupa, fylliga smaker. Det blir umami så det sjunger om det.

Och du får en gryta som värmer. Det behövs nu när fimbulvintern har letat sin ända ner till södra Sverige.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
750 g högrev, fransyska eller färdiga grytbitar

Marinad
2 – 3 stora morötter
10 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk provencalska örter
4 dl rött vin, inte alltför strävt till marinad

Grytan
1 gul lök
1 pkt tärnad bacon, 120 – 140 g
olivolja
1 dryg msk tomatpuré
salt & svartpeppar
marinaden + 3 dl god köttbuljong (vatten + tärning eller fond)
500 g champinjoner
1 msk majsstärkelse (om du vill)
en näve goda oliver (om du vill)

Servering
Ris, potatis eller kanske pasta

Gör så här:
Marinad & kött
Skala morötter, schalottenlök och vitlök. Hacka vitlöken och skär morötterna i stora bitar. Putsa bort överflödigt fett från köttet, skär det i stora grytbitar.

Lägg kött, schalottenlök, vitlök och morot i en skål. Blanda ner örtkryddor och häll på vinet. Låt det marinera en timme eller så i rumstemperatur, eller över natten i kylskåp. Blanda runt några gånger.

Grytan
Skala och hacka löken. Klipp eller skär bacon i små bitar (om du inte har tärnad bacon). Häll marinaden med kött och grönsaker genom en sil. Men Obs! Spara marinaden. Låt köttet rinna av.

Ta en stor, tjockbottnad gryta. Värm den med aningen olja och stek bacon ganska knaprigt. Ta upp bacon och fräs köttet i fettet. Salta & peppra. Skrapa ner hackad lök och fräs så löken mjuknar. Tryck i tomatpuré och fräs en stund till.

Häll i buljongen och marinaden/vinet. Koka grytan på svag värme i 1,5 timme. Lägg i schalottenlök, morot och vitlök efter 1 timme.

Skölj/torka av svampen och skär den i stora bitar, t ex halvor eller kvartar. Stek den i olja, salta & peppra. Låt svamp och bacon koka med den sista kvarten.

Om du vill så har du i en näve goda oliver på slutet. Du kan också reda såsen, enklast med majsstärkelse som du strör över. Rör sedan runt och låt grytan koka en minut.

Jag tycker det ska vara kul att äta maten – alltså själva skärandet och kombinerandet på tallriken – som det är när man själv måste skära sönder köttet och välja ut vad varje tugga ska innehålla. Du vet hur det är; man tar lite ris och en bit morot, kombinerar det med lite sås, en bit svamp och lite kött.

Just därför är det trevligt om grytor har stora bitar av kött och grönsaker. Då får man jobba lite på tallriken – och skapa varje tugga.

Låter det knäppt? Tänk motsatsen – paella. Visst är det med gott med paella. Men håll med om att det blir aaaaningen tråkigt att bara sleva in maten.