Etiketter
Hur har du det, så här när halva advent har gått? Lugnt och skönt, hoppas jag – och med ett litet vitt snötäcke där barnen kan åka pulka och vi andra mest slira omkring.
Men själv har jag ett litet problem med december månad (ja, förutom att jag brukar frysa när det är kallt). Jag har svårt för allt det söta. Inte av något fotriktigt dietskäl, utan för att det blir så sockerklistrigt i munnen.
Det gäller inte minst glöggen. Visst den är god, kanske lite för russintung för min smak. Men framför allt: varför tappar tomtarna på Blossa hela sockerpaketet i vinblandningen?
Själv har jag kommit på tre lösningar till vi-vill-inte-ha-så-mycket-socker-i-glöggen-problemet:
Blanda vin och glögg
Ta ungefär en tredjedel rött vin, inte alltför strävt, och blanda det med valfri ”vanlig” glögg. Värm som vanligt, och njut tillsammans med russin och mandel. Det blir en helt annan känsla, jag lovar.
Byt glöggsort
Det finns faktiskt svensk glögg med vanlig kryddning, men med mycket mindre socker. Tegnér & son gör Torr ekologisk vinglögg (89 kronor på Bolaget) med mycket mindre socker. 4,4 g per 1 dl – Blossa stoppar ner 16,5 g i motsvarande mängd.
Tegnérs glögg är liksom en glögg för de vuxna i rummet. Det smakar rödvin och mörka bär, och det finns en strävhet som gör att man känner vuxensmaken.
Gör vin chaud
Det är glögg eller glüwein fast på franska. Lättare, piggare och med toner av apelsin, vanilj och kanel. Oändligt mycket godare om du frågar mig.
Det här behövs till 3 personer:
1/2 flaska hyggligt rödvin, inte alltför strävt
1 kanelstång
1/2 vaniljstång, delad och urskrapad
1/2 apelsin, pressad – det är bara saften man använder
2 msk strösocker, kanske lite mindre
Gör så här:
Häll allt i en kastrull. Värm tills det precis börjar ryka. Ta av från plattan, sila bort kryddorna.
Men oavsett vad du väljer så hoppas jag du får ett par fina och hyfsat lugna veckor så här i jul och adventstider.