Etiketter

, , , ,

Lättare än så här blir nästan inte matlagning. Man skivar lite grönsaker, tar en ugnsform och lägger på grönsakerna och fisken – och så sätter man in den i ugnen.

Ändå blir det fylliga smaker: syra från citronen, sälta från oliverna och sötma från grönsakerna. Och torsken, den blir så där mjäll och skivig som den är på krogen.

Det ska man tacka citronskivorna för. De ligger som ett täcke över fisken och gör att den blir saftig.

Men det ska sägas på en gång. Om du följer det här receptet så får du spänstiga grönsaker som är al dente. Vill du ha dem helt mjuka och genomkokta, så får du sätta in dem i ugnen en stund extra – eller leta upp ett annat recept.

Det här behövs till 3 personer:
450 g torskrygg eller annan vit fisk
1 liten fänkål
1 liten röd paprika
200 g små goda tomater
1 stor näve oliver
1 (ekologisk) citron
olivolja
salt & svartpeppar

Servering
Potatis, ris eller bara sallad och ett gott bröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela fänkålen på längden, skär bort en del av rotstocken och strimla den tunt (gärna på mandolin). Spar ”fänkålsdillen”. Dela paprikan, kärna ur den och strimla den fint. Dela tomaterna i halvor. Tvätta och skiva citronen.

Olja en (stor) ugnsform. Lägg fänkål och paprika i botten, och torskbitarna ovanpå. Droppa olivolja över fisken. Salta, peppra och toppa fisken med citronskivor så att de täcker. Lägg tomater och oliver runt fisken.

Kör i ugnen i ca 20 minuter (beror på hur tjock fisken är). Den är färdig om den skivar sig när man trycker lite lätt på den.

Strö ”fänkålsdillen” över.

Till maten drack vi en flaska Renault-importerat vin. Alltså vin som har legat i bakluckan på vår Renault Megane och skumpat hela vägen från Alsace till Göteborg.

Det var en standard-riesling från Gérard Waegell, en av Alsace många småproducenter och vinbönder som gör bra viner till en liten peng. Jag tror att den här rieslingen kostar ungefär 75 – 80 kronor – och ja, jag tycker det är ett vin som funkar bra.

Så skulle du ha vägarna förbi – kanske på höstlovet eller för att kolla på julmarknaderna – så stanna till i byn med det förskräckliga namnet Nothalten (låter som en film om slaget om Stalingrad ungefär), kliv in genom dörren till Gérard Waegells provningsrum och ta en sipp av hans viner. Det kan vara ett stopp som bidrar till många goda middagar hemma i Sverige.