Etiketter

, , , ,

Svamp, japansk soja och (fläsk)kött är en superkombo, tycker jag. Det är som om sojan får smakerna att djupna, inte helt olikt en riktigt mörk baryton.

Själv kommer jag att tänka på ”So long, Marianne”, sjungen av Leonard Cohen under hans avskedsturné för så där en 10 år sedan. Vi såg honom på Gamla Ullevi – och konserten i Göteborg var lika full av närvaro som klippet på Youtube.

Så nu kör vi. Sätt på ”So long, Marianne”, pensla och stek köttet. Och njut.

Det här behövs till 4 personer:
700 g fläskfilé
marinad med 5 msk japansk soja & 1 msk olivolja
salt & svartpeppar
1/2 spetskål

Karljohan-crème
1/2 påse (10 g) torkad karljohansvamp
hett vatten
3 vitlöksklyftor
olivolja
salt & svartpeppar
1 dl riven pecorino med tryffel (eller vanlig pecorino/parmesan)
3 dl crème fraiche (jodå, den feta är godare)

Servering
Klyftpotatis och kanske stekt svamp

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Blanda soja och olja till marinaden. (Börja med klyftpotatisen, som tar längst tid, om du tänker ha det till köttet).

Häll kokande vatten över den torkade svampen och låt den stå i 15 minuter.

Ansa spetskålen och skär halva kålhuvudet i 4 klyftor. Lägg dem i en oljad ugnsform, pensla med marinaden. Salta & peppra. Sätt in kålen i ugnen i ca 20 minuter. Vänd klyftorna efter halva tiden

Pensla fläskfilén med marinaden runt om. Salta & peppra. Låt fläskfilén stå och gotta sig i marinaden en stund. Bryn köttet i olivolja i en stor stekpanna, så det får fin färg. Pensla gärna på mer marinad. Dra ner värmen och stek på ganska låg värme i ca 10 – 15 minuter till köttet har en innertempertur på 68 – 70 grader. (Det går också att känna med fingret. När köttet känns stumt när du trycker på det, då är det färdigt.) Låt det vila i några minuter innan du skär upp det.

Karljohan-crème. Finriv osten. Skala och grovhacka vitlöken. Krama ur svampen så den bli ganska torr. Stek svamp och vitlök. Salta & peppra.

Lägg den stekta svampen och vitlöken i en mixer/blender. Ha i crème fraiche och riven ost. Mixa slätt. Smaka av med salt & svartpeppar.

Ät & njut. Visst funkar soja, svamp och kött bra ihop? Och Leonard Cohen var väl rätt okej, han också?