Etiketter

, ,

Sommaren har varit lång, nästan lika lång som barndomens somarlov. Det känns som en evighet sedan vi tryckte upp bilen i 135 och susade söderut på tyska autobahn. Ändå var det bara fem veckor sedan vi kom hem från Alsace.

I juli var vi ett par vändor i Blekingen, kollade så att sommarstugan låg kvar och så. Och så högg jag ved till öppna spisen.

Jävlar så tung klyvyxan har blivit. Man höjer den, ger kraft med bålen och klyver björkbiten med ett enda välriktat hugg. (Nåja, det händer ibland att även jag träffar så rätt). Men den här gången tog det tog bara 10 minuter så var det som om armarna ville skaka och jag fick sätta mig på verandan och titta ut över Kalmarsund.

Där blev man sittande fler gånger, spanande mot Tallskär och Hoboskär, med Öland och Långe Jan vid horisonten. I handen en öl eller ett glas vin. På tallriken goda ostar eller en biff eller något gräddigt och gott.

Hemma igen efter sommaren tänker man att man skulle göra något åt det där. Fixa den taskiga konditionen och åtgärda det där med de kläder som garderoben har krympt. Jag börjar det nya livet med de här ugnstekta grönsakerna. Vill du vara fanatiskt nyttig så utesluter du all ost.

Själv ska jag gå in till grannen imorgon och låna en yxa och klyva lite mer ved. Vi får se hur länge jag orkar den här gången.

Det här behövs till 3 personer:
6 potatisar
2 stora morötter
2 – 4 (röda) knipplökar
300 g blomkål
1 röd paprika
175 g små goda tomater
olivolja
salt & svartpeppar
1/2 msk torkad timjan
200 g grillost eller halloumi

Parmesancrème
1,5 dl riven parmesan eller grana padano
drygt 1,5 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
en liten skvätt majonnäs
1 vitlöksklyfta, skalad
salt & svartpeppar
mycket torkad oregano, kanske 1,5 msk – eller ännu mer färsk hackad oregano

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en oljad långpanna. Salta lätt och skjut in den i ugnen i ca 45 – 50 minuter. Rör runt ibland.

Skala lök och morötter och skär i mindre klyftor. Dela/skär blomkålen i mellanstora bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan in mindre bitar. Krydda med salt, svartpeppar och timjan.

Lägg ner morötterna i långpannan och låt dem ugnsbakas i 30 minuter. Låt löken få 20 minuter i ugnen, blomkålen 15. Paprika och de hela tomaterna behöver inte mer än 10 minuter.

Grillost/halloumi. Skär osten i ganska små kuber. Stek i olivolja. (Obs Hög värme, kort tid).

Parmesancrème. Blanda turkisk yoghurt med riven parmesan och en skvätt majonnäs. Press ner vitlöken. Krydda med (lite) salt, svartpeppar och mycket oregano.