Etiketter

, ,

En gång besökte vi Hetty, en väninna till min mamma. Det var en mycket tjusig dam på sådär en 90 plus, som bodde i ett lantligt hus i södra Nederländerna. På toaletterna hade hon dekorerat sitsarna med blomsterstilleben, garageuppfarten hade hon illustrerat med Decamerone och i köket löpte Bayeuxtapeten över väggarna.

Det var med andra ord ingen vanlig panscho vi besökte, utan en dam med värdighet och integritet. När vi skulle åka hem tog hon mig under armen, rättade till den vidbrättade hatten, och så promenerade hon de få meterna till bilen med en käpp som taktfast mötte marken.

– Egentligen behöver jag ingen käpp, men jag tycker det ser mer elegant ut, förklarade hon.

Jag brukar tänka på henne när det kommer till kräftkalas. Inte fan tar jag på mig en liten löjlig kräfthatt. Men det händer att jag låter en sydfransk stråhatt landa på huvudet. Tycker väl att det ser lite mer elegant ut.

På samma sätt är det med maten. Visst, man kan äta insjökräftor och sjunga snapsvisor. Men man måste inte. Det går lika bra med cajunkräftor eller som här med en skaldjurspaella toppad med havskräftor.

Och så måste jag tyvärr säga att Albert Engström hade fel. Kräftor kräva inte alls dessa drycker (=brännvin). Det går minst lika bra med vitt vin.

Det här behövs till 6 personer:
200 g chorizo
olivolja
1 gul (knipp)lök
3 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
1/2 msk (starkt) paprikapulver
1 burk krossade, avrunna tomater
6 dl risottoris eller paellaris
ca 1 l god buljong (kyckling- fisk- eller annan buljong)
1,5 röd paprika
300 g sugar snaps
200 g skalade räkor (500 g oskalade)
300 – 350 g kräftstjärtar i lag
6 – 12 hela havskräftor (eller insjökräftor)
1 citron i klyftor

Gör så här:
Skala räkorna om de är oskalade. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlök. Skiva chorizon.

Fräs korven med lite olja i en stor, tjockbottnad gryta. Ta upp den när den fått lite färg.

Stek lök och vitlök utan att de får färg i samma gryta. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver. Häll i de krossade tomaterna (häll gärna av tomatspadet som inte gör någon glad). Låt tomatsåsen koka medan du förbereder resten.

Koka upp en god buljong. Skölj riset för att få bort lite stärkelse. Rör ner riset i tomatsåsen, häll över den varma buljongen. Koka riset enligt förpackningen, men rör inte så ofta – då frigörs stärkelse och det blir risotto.

Dela, kärna ur och skär paprika i små bitar. Vänd ner paprika och korvskivorna när det återstår 15 minuter av koktiden.

Stek sugar snaps i olja, salta & peppra.

När riset är klart: vänd ner kräftstjärtar, räkor och sugar snaps. Låt allt bli varmt.

Toppa paellan med hela kräftor och citronklyftor.

Om du använder frysta räkor funkar det bra att ta med vätskan från de tinade räkorna i paellan. Men låt bli lagen från kräftorna. Dillsmakande kräftlag är inte så paella-igt, om man säger så.