Etiketter

, , , ,

Längst upp på andra våningen bodde vi i en lägenhet med en balkong där vi kunde sitta och sippa ett glas vin på kvällarna – eller äta pasta med bacon & svamp.

Ett par försommarveckor bor vi i en hyrd lägenhet i Alsace. Det är en mil till vinfälten och Route des vins, men här finns så mycket mer. En pool för varma dagar, en blommande trädgård och massor av lukter – både de som naturligt finns i en bondby (läs boskap) men också lukterna från odlade växter: lavendel, salvia och timjan.

En dag åker vi till Super U i Colmar och handlar middagsmat. Champinjoner, pasta och grädde, och lard (fransk bacon) med en djup sälta som bildar grundackordet i den här pastasåsen.

Det här behövs till 3 personer:
200 g rökt lard eller bacon i tärningar
1 liten mild (knipp)lök
350 g champinjoner eller annan svamp
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt & svartpeppar
1 liten bunt färsk timjan
2,5 dl matlagningsgrädde
½ – 1 dl vatten från pastakoket

3 portioner pasta

Gör så här:
Sätt på pastavattnet och koka pastan al dente.

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj/torka av svampen och skiva den.

Stek bacon knaprigt i en stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper.

Fräs svampen i lite olja i en tjockbottnad gryta. Fräs tills vätskan har kokat in. Rör ner lök och vitlök och fräs lite till. Peppra. Salta försiktigt, tänk på att lard/bacon är rejält salt.

Blanda ner bacon, nykokt pasta, grädde, pastavatten och timjan. Låt allt bli varmt.

Ät och njut.

Värdfamiljen som vi hyr av har två boenden: señor Mikes lägenhet och Nina’s cottage. Bägge med stora uteplatser och plancha-grillar för sena middagar i kvällssolen. Men det vi uppskattar mest är poolen. När temperaturen passerar 30 grader redan på förmiddagen, behöver man någonstans att ta vägen. Och i Alsace är det förbannat ont om hav och badsjöar.