Etiketter

, , ,

Torskrygg är en trevlig bit fisk – smakrik och lätt att lyckas med. Den blir så där fint skivig som torsk är på krogen utan att man behöver slita ihjäl sig.

Här får den sällskap av fyllig senapssås och grönkålschips så spröda och lätta att de nästan smälter i munnen; kvar blir bara en lätt smak av havssalt, olivolja och så minnet av den där fjärilen som snabbt försvann.

Gott och faktiskt inte alls så krångligt.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
400 – 450 g torskrygg (eller sejrygg)
olivolja
salt & vitpeppar
drygt 1 dl crème fraiche, 34%
1 dl vatten
(knappt) 1 msk fransk dijonsenap
1 msk pressad citron
lite färsk timjan att strö över

ca 1/4 huvud blomkål
olivolja
salt & svartpeppar

Grönkålschips, se recept

Och så kokt potatis

Gör så här:
Tina fisken om den är fryst och sätt ugnen på 160 grader. Dela blomkålen i små buketter. Lägg dem i en oljad ugnsform. Salta, peppra och vänd runt buketterna. Kör i ugnen ca 20 – 25 minuter. Vänd runt blomkålen en gång under tiden.

Skär fisken i portionsbitar, salt & peppra. Låt en stor stekpanna eller traktörpanna bli varm. Stek torsken på medelvärme i olivolja, ca 2 – 3 minuter per sida.

Häll i vatten och klicka ner crème fraiche. Krydda med senap och pressad citron. (Ta gärna lite i taget till du hittar din smakbrytning). Vispa ihop såsen en aning. Låt den ”nästankoka” ett par minuter tills torsken är klar. (Tryck lätt på fisken – när den skivar sig fint är den klar).

Koka potatisen under tiden – och gör grönkålschips om du vill.

I flera år har jag gått och tittat på vår gamla traktörpanna med så kallad non stick-beläggning. Visst, maten fastnade inte i den pannan, men det gjorde inte beläggningen heller. Den gav sig ut på utflykt, gärna i form av små svarta prickar som satt fast på maten.

Så igår travade jag iväg och köpte en ny panna. Helt i stål och med en riktigt tjock botten i fem lager.

Den funkade bra, torsken blev utmärkt. Men den första impulsen till den här rätten kommer från bloggen Min lilla kokvrå som för en tid sedan hade ett recept på just torskrygg med senapssås, fast där var det mera grädde och annan kryddning.