Etiketter

– Har vin någon glögg hemma till Första advent? brukar hustrun fråga så här års.

Rösten är så där förväntansfull som den är hos barn när de frågar om Tomten kommer snart. Eller hos mig när jag frågar om vi ska börja med fredagsmaten.

Vi har en smula olika inställning till glögg, om man säger så.

För hustrun är det gudarnas nektar som gör att man står ut med den mörkaste av månader. För mig är glögg en russintung blandning där Tomtarna på Blossa måste ha tappat hela sockerskålen i det glödgade vinet.

Är du det minsta som jag så tycker jag att du ska testa Vin chaud istället. Mindre sött och mindre russintungt. Eller som en ”glögg”  med pigga toner av apelsin, kanel och vanilj.

Men oavsett vad du väljer: Trevlig Första advent!

Det här behövs till 3 personer:
1/2 flaska hyggligt rödvin, inte alltför strävt
1 kanelstång
1/2 vaniljstång, delad och urskrapad
1/2 apelsin, pressad – det är bara saften man använder
2 msk strösocker, kanske lite mindre


Gör så här:
Häll allt i en kastrull. Värm tills det precis börjar ryka. Ta av från plattan, sila bort kryddorna.

Brukar du läsa den här bloggen – och tycker att du känner igen receptet? Bara lugn, det är inte du som har drabbats och blivit klärvoajant. Vin chaud har funnits med varje år inför advent; jag är liksom orolig för att någon ska missa det jag tycker är den godaste ”glöggen”.