Etiketter

, , ,

En gång för mycket länge sedan jobbade jag som vikarie på dagis. Skitkul, tyckte jag som 19-åring, man fick leka med barnen hela dagarna – och dessutom fick man betalt under tiden.

Ett av barnen hette Tor och hade bott i USA innan föräldrarna flyttat hem till Sverige. Jag blev lite nyfiken och frågade honom vad han kom ihåg av utlandsboendet.

– En tor, tor vit matta, svarade Tor, för det var på den stora mattan han hade lekt.

Annars kunde han vara ganska lillgammal. Man kunde liksom höra ekot från hans föräldrar när han pratade. Så var det en gång när han greppade ett äpple, höll upp det i luften och tydligt deklarerade:

– Frukt är både nyttigt och gott!

Men visst är det så, frukt är både nyttigt och gott. Det är också den här ugnskycklingen med milda goda smaker av örtkryddor, oliver och vitlök som blivit milt krämig av tiden i ugnen. Värmen förändrar också citronen, så att den blir sötare och mer smakrik.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
350 – 400 g kycklinglårfilé
salt & svartpeppar
olivolja
1 liten bunt timjan & 1 liten bunt persilja
2 stora bananschalottenlökar
4 oskalade vitlöksklyftor
1 eko citron
1 stor röd paprika
200 g goda små tomater
lite hackade örtkryddor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och halvera löken. Skölj citronen och skär i klyftor. Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Bind ihop timjan och persilja till två små buntar, men spar lite som strös över allra sist.

Olja en ugnsform. Lägg örtkryddorna i botten. Lägg lök, vitlök, citron och lårfiléerna. Salta & peppra.

Kör i ugnen i 10 minuter.

Lägg på paprika, oliver och tomater. Vänd kycklingfiléerna. Salta & peppra även andra sidan.

Ugnsstek tills kycklingen är klar, ta ca 10 – 15 minuter. Kycklingen ska vara genomstekt och köttsaften klar.

Strö över lite örtkryddor,

Ät kyckling och grönsaker med klyftpotatis eller ris – eller bara med ett gott bröd. Pressa den varma – och milda (!) – citronen över maten och kläm ut den bakade vitlöken som en krydda. Någon sås behövs inte eftersom grönsakerna och kyckling ger ifrån sig en god sky.

Men välj gärna eko-kyckling. Jag vet att den är mycket dyrare, men den smakar mycket mer. Ibland hittar man kycklingben till ett mer humant pris, då behövs nog en 500 – 600 g till 2 personer. Och så lite längre tid i ugnen.