Etiketter

, ,

Vill man dricka moget vin så finns två möjliga vägar. Antingen pungar man ut med rätt mycket under turen till Bolaget. Eller också så köper man ett par flaskor lagringsdugligt vin och lägger i källaren eller garderoben. Efter ett par år korkar man upp flaskorna och njuter av smaken.

Trimbach Riesling 2017 (150 kronor, vitt) funkar bra att lagra; det har tillräckligt med syra för att kunna ligga till sig ett år eller så. Men redan nu så känns det att vinet inte längre är helt ungt – årgången är ju 2017.

I lukten finns en trevlig mineralton. Lite som när man slår två stenar mot varandra, men där finns också fräsch fruktighet, lite päron och citron.

I munnen är det som om ett par års väntan har brutit udden av den skarpaste syran. Det är piggt, friskt och med en ganska behaglig syra som funkar särskilt bra till lite fetare mat. Vi drack en flaska till torskrygg med Sandefjordssås – en sås gjord på grädde och smör – och det var en kombo som fick mina smaklökar att ställa sig i glad givakt.

150 kronor är mer än vad i alla fall jag kan betala för ett vanligt fredagsvin. Men letar du efter ett festvin till en fiskrätt med fet sås – då kan verkligen Trimbach Riesling vara ett alternativ.

För ett par år sedan köpte jag en flaska Trimbach 2016 och lade i källarskrubben. Till den här middagen gick jag ner och hämtade upp en flaska – så när vi satt där vid bordet kunde vi jämföra de två årgångarna.

Och det var skillnad. Årgång 2016 hade mer av mineral och petroleum i lukten. När man tog en klunk så var känslan fylligare, det var liksom mer vin i munnen. Smaken av citron var fortfarande tydlig, men den hade blivit ännu lite mer avrundad.

Det här med att lagra vin för att kunna jämföra olika årgångar kräver lite tålamod, men faktiskt inte oceaner av pengar.

Fråga personalen på Systemet vilka viner som passar till lagring eller ladda ner Allt om Vins app där du kan smygkika när du går runt bland hyllorna med vin.

Men du behöver inte alls skaffa en dyr vinkyl för att lagra vin. Det räcker bra med en vanlig källarskrubb eller en garderob.

Det enda som händer om lagringen inte är optimal är att vinet mognar fortare – och det var väl just det som du ville…