Etiketter

, , , , ,

Förra året bodde vi två veckor i ett skjul i Provence. Värdfamiljen kallade i alla fall det lilla hus vi hyrde för The Shed, men det var ett ganska hyfsat skjul med en pool där man kunde ligga och titta upp på de skuggande pinjeträden.

Pandemisommaren 2020 kommer vi inte längre än till Österlen mellan Ystad och Simrishamn. Bada är det ingen som tänker på – någon verkar ha missat det där med att sätta på värmen. Men vi vandrar vid havet och kör mellan fält med sockerbetor och moget vete.

Årets boende är i Garaget. Värdfamiljen kallar den lilla lägenheten så, för att utrymmet en gång varit platsen för gårdens traktor och bil. Men det är ett helt okej garage med allt man behöver för en semestervecka.

En dag tar vi en tur till Coop i Simrishamn, och kommer hem med allt som behövs för en ovanlig tarte flambée: färdiga pizzabottnar och stenbitsrom, rödlök och crème fraiche.

Jag erkänner att jag har svurit i matkyrkan. Färdig pizzabotten och skandinavisk stenbitsrom. Men det blir en lyckad cross over. Rommen adderar sälta till tarte flambéen – och det blir en läcker ”pizza”, perfekt för en middag på uteplatsen.

Bara någon hade satt på värmen så det inte var så förbannat kallt. 

Det här behövs till 2 personer:
2 riktigt tunna pizzabottnar
(drygt) 2 dl crème fraiche
1 röd knipplök
ca 2 dl riven ost
100 – 150 g stenbitsrom eller annan rom
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten och skiva rödlöken. Sätt in en ugnsplåt i ugnen.

Lägg en pizzabotten på ett bakplåtspapper. Bred ut crème fraiche, rödlök och riven ost.

Ta ut den varma plåten och flytta ”pizzan” till plåten. Grädda enligt anvisning på förpackningen.

Toppa tarte flambéen med stenbitsrom. Vrid över svartpeppar.

Om du nu tycker att någon jävla ordning får det väl ändå vara i ett kök – och vill göra en tarte flambée med ojäst deg och tradionell fyllning så hittar du receptet här.