Etiketter

Vilken sorts människa är du – när det kommer till mat, alltså? Börjar du med att titta i kylen och liksom kolla vad som kan lagas idag – eller tänker du ”nu jävlar ska här handlas”?

Jag får erkänna att jag ofta kvalat in i kategori två. Mina smaklökar har gjort mig till slav och krävt nya smaker för att inte protestera.

Men den nuvarande pandemin har ändrat på det – liksom på så mycket annat. Numera kollar vi ofta vad som finns i kyl och frys – och det är ganska mycket, som sd-ledamoten sade om 40 000 miljader kronor. Först därefter funderar på vad som kan lagas av den mat som redan finns hemma

Den här självhushålningstanken har också förändrat min inställning till brödet. Från ”nu jäklar ska jag köpa ett gott valnötbröd” till ”ska kolla hur surdegen i kylen mår”.

Fortsätter det så här så slutar jag väl som en Mandelmann-epigon. Tänk dig TV4 en vardagskväll på bästa sändningstid, vad står det i tablån?

Jo ”Dahlströms radhus”

Det här behövs till 2 stora bröd:
3 dl rågkross
2 dl grahamsmjöl
5 dl kokhett vatten

1/2 pkt jäst (25 g)
1 msk honung
5 dl ljummet vatten
2 dl surdeg
1 dl grahamsmjöl
ca 15 dl vetemjöl
1 rågad msk salt

2 raka brödformar som rymmer 2 l
smör till formarna
bakplåtspapper

Gör så här:
Blanda rågkross och grahamsmjöl i en bunke. Häll kokhett vatten (skålla) mjölet och låt det svalna 1 – 2 timmar.

Smöra brödformarna. Klipp ut bakplåtspapper så att de täcker formarnas botten. Lägg dit papperet.

Häll ljummet vatten i en stor bunke. (Det ska varken kännas varmt eller kallt när du sticker ner ett finger). Lös upp jästen och honungen. Blanda i surdegen och den skållade ”gröten”. Ha i saltet. Häll i mjölet lite i taget och bearbeta degen med träsked. Degen ska släppa fint från kanterna, men inte bli ”mjölstinn”.

Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. (Det här blir en ganska kladdig deg). Knåda degen med mycket mjöl ett par gånger. Dela degen i två lika stora delar. Forma till 2 bröd som du lägger i formarna. Låt dem jäsa under bakduk i 2 timmar.

Värm ugnen till 200 grader. Sätt in bröden och grädde i 50 minuter. Ta ut bröden och vänd de upp och ner. Grädda undersidan i 10 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk.