Etiketter

, , , , ,

Rillette brukar vara en pastej eller röra på fläskkött. Klart trevlig liten sak som man äter ungefär som paté. Själv gjorde jag en rillette de porc för några år sedan.

Men när jag sitter och letar efter franska recept så hittar jag rillette de saumon med rökt lax. Ganska överraskande; det är som om någon har förväxlat Narvik och Nantes.

Smaken på pastejen är också överraskande. Mild, finstämd – som gjord för en apéritif med ett glas rosé och några oliver. Eller ät den som en förrätt med en klick rom och lite salladsblad, kanske på en rostad skiva baguette.

Det här behövs till 6 – 8 personer (väldigt mycket beroende på hur du tänker äta den):
300 g laxfilé, gärna med skinnet kvar
150 g kallrökt lax
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt & svartpeppar
2 msk hackad dill
nästan 2 dl crème fraiche
2 citronklyftor, pressade

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg laxen i en oljad ugnsform. Droppa över lite olivolja. Salta & peppra. Lägg ner ett par skalade vitlökklyftor i formen. Kör i ugnen tills laxen är klar men inte överstekt. Tar kanske 30 minuter i den låga värmen.

Skär den rökta laxen i mindre bitar. Lägg den och crème fraiche i en mixer/matberedare. Mixa ett par varv. Lägg i den tillagade laxen. Ta med skyn som bildats (bara bra fett: olivolja och lax). Hacka vitlöksklyftorna och lägg ner dem också. Mixa till lagom konsistens. Skrapa ner dillen. Smaka av med citron, salt & peppar.

I de franska recept jag har sett så ska man koka fisken, men jag tror att den blir mer smakrik om man kör den i ugnen på låg temperatur. (Testa det nästa gång du gör vanlig ugnsstekt lax. Klart smakligt.) I en del recept gör man rilletten på bara olja, utan crème fraiche. Men det låter för fett – till och med för mig.

Kommer du ihåg 70-talsdesserten Glace au four, alltså glass i eld eller ugn? Det är glass som placerats under ett marängtäcke och sedan bränts av i ugnen så marängen tillagas.

På engelska heter den Baked Alaska, i alla fall om man litar på Wikipedia. Men på franska heter den Omlette norvégienne (norsk omlette).

Se där; ännu en som har förväxlat Nantes och Narvik.