Etiketter

, , , , ,

”April är den grymmaste månaden”, skriver poeten T. S. Eliot i Det öde landet.

Jag säger bara: den mannen kan aldrig ha varit i Sverige i november. Då spretar träden nakna, kölden kryper innanför kragen och mörkret lägger sin klaustrofobiska filt över landet.

Och som om det inte vore nog. När såg du senast en helg som verkligen firades? Ja, ja. Jag vet att man lägger blommor på gravarna på All helgona, att barnen springer runt och leker USA på Halloween. Men jag menar verkligen firas, så där som jul och påsk och midsommar.

Jag tror att det är dags att ta tillbaka hösten från de protestantiska mörkermännen, för det är de som snodde alla helgondagarna på hösten. På den katolska medeltiden var mickelsmäss i slutet av september en stor högtid, kanske för att man tackade sin gud för den skörd man hade lyckats bärga.

Alla helgons dag den 1 november var inget man tafsade på. Den låg där som en vilodag ända till någon jävel snodde dagen 1772 och flyttade den till en söndag. Mårten gås firas i Skåne, men har liksom aldrig lyckats kravla sig över Hallandsåsen upp till de öde – och kalla – landsdelar där de flesta svenskar bor.

Så – ta tillbaka höstens helger. Den som är förtjust i att demonstrera kan gärna få tillverka skyltar med slagorden ”Ropen skalla, helger åt alla” och travar runt på stadens gator.

Själv nöjer jag mig med att laga lite mat och bjuda in några vänner. Kanske blir det här min allhelgonameny – eller också hinner jag ändra mig.

Gott ska det vara i alla fall. Och hyfsat lättlagat.

Börja med charkuterier, ost & småplock. Det är verkligen den lättaste förrätt man kan tänka sig. Man köper lite charkuterier och lite ost. Tar en sväng förbi antipasti-hyllan – och så lägger man upp allt lite fint på tallrikar.

Torskrygg är en tacksam fiskbit. Saftig, smakrik och lätt att få så där tjusigt ”skivig” som den brukar vara på krogen. I ugnsbakad torskrygg med fänkål, tomater & aioli så kör man allt i ugnen och toppar med den gudasända provencalska vitlöksmajonnäsen.

Jag är ingen efterrättsmänniska, men till och med jag klarar av att fixa små äppelpajer med hasselnötter, rom & choklad. Och kan jag laga dem – då kan alla.

Vilken helg du sedan väljer att fira – Halloween, allhelgona eller någon egen – det är upp till dig. Bara du äter, njuter & firar.