Etiketter

, ,

Visst är det en härlig tid när primörerna börjar komma. Jag har hittills hittat knipplök – milda, mjälla och väldigt smakliga.

De fick en stund i ugnen och blev sedan basen i en ljummen sallad med bönor, tomater och blandad sallad. Perfekt för en vårkväll, eller kanske en sommarlunch. Men använd hela knipplöken. Blasten är riktigt god, påminner lite om purjo.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
3 – 4 knipplökar
150 g gröna bönor, haricots verts
250 g körsbärstomater
½ påse blandad sallad
3 – 4 dl bönor (svarta, vita, blandade) eller 1 pkt färdigkokta
2 pkt bacon i tärningar eller bitar

Senapsvinägrett
3 delar olivolja
1 del vit balsamvinäger
så mycket fransk senap att du tycker det blir gott
lite salt & svartpeppar

Och så lite gott surdegsbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Klyfta lökarna, skär blasten i mindre bitar och dela den gärna. Lägg löken i en oljad form och ugnsstek den i ca 20 – 25 minuter. Salta & svartpeppra.

Skär tomaterna i halvor eller kvartar. Om man vill kan man låta dem steka tillsammans med löken i ca 10 minuter, annars funkar det bra med råa. Snoppa och koka de gröna bönorna al dente. Skölj (vita, svarta) bönor om de är färdigkokta. Stek bacon knaprigt. Vrid över lite svartpeppar.

Lägg upp allt på ett fat. Blanda ihop vinägretten och häll den över.

Jag tycker ofta att grönsaker blir lite taskigt behandlade. Ost, det väljer man noga. Brödet, där funderar man på vilket som är godast. Marmoreringen av fredagsbiffen är något man synar.

Men grönsaker… Då är det liksom bara iväg och ryck ett par tomater i grönsaksavdelningen och ett paket gröna bönor i frysen.

Om man visar grönsakerna lite mer omsorg så blir man rikt belönad. Mitt enkla råd är: Gå iväg till en grönsaksaffär, gärna en som drivs av invandrare. Köp färska haricots verts, de smakar så otroligt mycket mer. Leta upp riktigt goda tomater. Kan vara lite dyrare, men de är så mycket sötare, godare och mognare.

Skillnaden är ungefär som den mellan Storbritannien och Ryssland i hockey-VM. Eller om du så vill, mellan ett keyboard och en Steinwayflygel.