Etiketter

,

Jag brukar bli hungrig när jag läser. Naturligtvis när jag sitter i soffan och läser en kokbok; det är ju liksom meningen. Men också när jag ligger i sängen och ska somna, då slöläser jag en deckare och så börjar de laga mat i boken. Och i min mun rinner snålvattnet.

Den här gången läste jag ett resereportage om Valencia. ”Paellans hemstad” stod det där i tidningen, och plötsligt så kände jag att varenda smaklök i hela munnen skrek PAELLA.

Det var bara att kapitulera. Raka vägen till Ica för att handla och sedan in i köket och fram med grytan.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
4 – 4,5 dl risottoris (egentligen ska det vara spanskt ris i en paella)
1 gul lök, finhackad
olivolja
salt & svartpeppar
aningen cayennepeppar
saffran, om du vill
1 dl vitt, torrt vin
1 liten vitlöksklyfta, skalad
1,25 – 1,5 l buljong av en sort du gillar
300 g lax i bitar
300 g skalade räkor
1 paprika, gul eller röd
4 dl ärtor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om laxtärningarna ska ugnsstekas (enklast), annars kan du steka dem i en stekpanna. Lägg laxen i en oljad ugnsform och stek tills fiskköttet skivar sig när du trycker lätt med pekfingret. Salat & peppra.

Fräs hackad lök glansig i olivolja. Lägg i riset fräs tills börjar klibba fast i botten. Krydda med svartpeppar, lite cayennepeppar och aningen salt. Häll på vinet och låt det koka in. Pressa ner vitlöken.

Koka upp buljongen i en egen kastrull. Häll den varma buljongen i risgrytan så mycket att det täcker riset. Koka på nästan medelvärme till riset är al dente. Späd vartefter och rör ofta.

Skär paprikan i ganska  små bitar. Låt dem koka med riset de sista 10 – 15 minuterna. Lägg i ärtorna när ett par minuter återstår.

Lägg i laxkuber och räkor när riset är klart. Smak om det behövs mer kryddor. Låt allt bli varmt.

Okej, det här är väl kanske inte en rättrogen Paella Valenciana. Där ska man använda Arroz de Paella-ris, koka allt i samma gryta och hoppa över vinet…

Men vad fasen. Det viktiga är väl att det blir gott.