Etiketter

, , , ,

Fredagsmaten ska vara riktigt god så man känner att det är helg. Men den ska också vara hyfsat lättlagad så man orkar njuta av den innan man däckar i soffan.

Här är laxen fylld med en röra av vitlöksost, soltorkade tomater, persilja och lite riven vitlök. Det är gott, helgfint och det är faktiskt ganska enkelt.

Om man vill äter man bönsalladen som enda tillbehör. Annars finns det mycket gott att välja på – potatismos, risotto, kanske en sallad med avokado…

Det här behövs till 2 personer:
400 g lax med skinnet kvar, i portionsbitar
olivolja
salt & peppar
2,5 msk vitlöksost
1 (liten) vitlöksklyfta
5 soltorkade tomater
2 – 3 kvistar bladpersilja

Ljummen bön- & tomatsallad
200 g gröna bönor, t ex haricotes verts
½ (liten) rödlök
300 g goda tomater, t ex körsbärstomater
2 – 3 dl vita bönor, hemkokta eller ½ – 1 burk

Dressing med 2 delar olivolja, 1 del vit balsamvinäger, salt & peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Strimla persilja och soltorkade tomater. Skala och riv vitlöken. Blanda en röra med vitlöksost, persilja, tomat och vitlök.

Skär en ficka i varje laxbit, men skär inte ända ut i kanten och skär inte igenom skinnet. Tryck ner oströran i laxfickorna. Lägg laxbitarna i en oljad ugnsform. Kör i ugnen tills laxen är klar ca 15 minuter, tiden beror på hur tjocka bitarna är.

Koka de gröna bönorna så att de fortfarande är lite al dente. Skala och hacka rödlöken. Skölj tomaterna och skär i mindre bitar. Skölj de vita bönor om de kommer från en burk. Blanda salladen och häll över en vinägrett med 2 delar olja, 1 del vinäger, samt lite salt & peppar.

Brukar du köpa gröna bönor i frysdisken på Ica och Konsum, så är mitt absoluta råd: Sluta med det! Färska bönor är vansinnigt mycket godare – och man hittar dem nästan alltid i grönsaksbutiker som drivs av personer som invandrat till Sverige.

Jag brukar handla grönsaker – och gröna bönor – i en butik vid Munkebäckstorget i Göteborg. Mest såklart för att jag bor i närheten, men också för att utbudet och kvalitén är bättre än i vanliga affärer. Dessutom är priserna ofta lägre.

Om du letar efter ugnsbakad lax med ostfyllning så finns ganska många recept på nätet. Karinssips har en getostlax med soltorkade tomater. Zeta har en lax med fetaost och oliver.

Testa dem gärna – när du har testat mitt recept med soltorkade tomater & vitlöksost…