Etiketter

, ,

Psst. Jag har en bekännelse att göra. Jag gillar korv. Och kanske ändå värre – jag gillar korv & potatismos.

Men det ska vara riktig korv med hög smak och mycket kött. Sedan kan det vara en argentinsk chorizo som säljs i baguette ute på stan eller en italiensk salsiccia med fänkålskrydda som man stolt bär hem från affären och lägger i stekpannan.

Det kan också vara debreziner eller kolbasz, två svingoda (!) ungerska korvar som här får sällskap av potatismos och paprikaröra. Ät gärna med linser, det funkar jättebra till korven.

Det här behövs till 4 (inte jättehungriga) personer:
600 g god korv, till exempel debreziner eller kolbasz
olivolja
2 stora röda lökar
2 stora paprikor, t ex 1 gul och 1 röd
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala och skiva löken ganska tunt. Skär paprikan i mindre bitar och korven i fingerlånga delar.

Stek löken ett par minuter i olja. Lägg i korven och stek på ganska svag värme i ca 10 – 15 minuter. Pressa i vitlöken, krydda med salt & peppar och lägg i paprikan. Stek tills paprikan är genomstekt men fortfarande al dente.

Om man vill kan man göra ett potatismos med olivolja och kokspad istället för smör och mjölk. Gott och fräscht.

Är man ute i god tid så kan man göra belugalinser med lök & soltorkad tomat. Det är liksom att välja linsernas Rolls-Royce… Men det funkar faktiskt bra med en röra på färdigkokta linser. Fräs lite hackad lök, blanda ner sköljda linser och strimlad soltorkad tomat. Fräs en stund och krydda med salt, peppar och kanske vitlök. Blanda ner strimlad persilja på slutet.

Eller om du – liksom jag – har en släng av surkålsfäbless, testa då korv med surkål.

Men det finns faktiskt mycket skitkorv, särskilt sådan som barn förväntas gilla. Läs innehållsförteckningen på Hot dogs någon dag. Och fråga gärna de som säljer korven vad ”köttbiprodukter” är. Grisknorr eller en tappad bit öra som slakteripersonalen hittade på golvet?

Om den typen av korv har jag en bestämd uppfattning. Släng skiten!