Etiketter

, , , ,

Visst gör det ont när våren ännu står och tvekar. Ute är det spirande vårkänsla men fortfarande grått och vinden är kall. Men så plötsligt spricker molnen upp och solen värmer för en stund.

Lika överraskad – och glad – blir man av grönsakerna på tallriken har ovanför. Orange morot, röd paprika och grönkål delar utrymme med rödbetor som är så mörka att de nästan stöter i svart.

Det är nu, när våren står och tvekar, som man behöver en boost av färger, grönsaker & vitaminer.

Det här behövs till 4 personer:
8 rödbetor
200 g grönkål
3 – 4 vitlöksklyftor
olivolja
salt & svartpeppar
4 morötter
2 röda paprikor
4 – 6 ägg

Ingefärsdressing
1 msk riven ingefära
½ dl pressad apelsin
1 dl olivolja
salt & svartpeppar
ev lite riven vitlök

Till grönsakerna: ris, bulgur, couscous eller matvete

Gör så här:
Koka rödbetorna. Känn med en sticka när de är färdiga (bara lätt motstånd), det tar allt från 15 – 60 minuter beroende på hur stora och gamla de är.

Ta bort de tjocka stjälkarna från grönkålen. Strimla grönkålen fint. Stekt den mjukt i olja. Krydda med vitlök, salt & svartpeppar.

Mjukkoka äggen. Lägg dem i kallt vatten, koka upp och koka dem 6 – 6,5 minuter. Skala dem.

Skala morötterna. Använd potatisskalaren och ”skala” morötterna i remsor. Skölj paprikorna. Dela dem, kärna ur och skär i tunna strimlor.

Blanda olivoljan med riven ingefära och pressad apelsin. Krydda med salt & svartpeppar.

Idén till den här maten kommer från tidningen Buffé. För en tid sedan satt jag och bläddrade i senaste numret. Såg en fantastisk bild på det som tidningen kallar Buddha bowl; det var fullt med färger och grönsaker.

Men så tittade jag lite närmare – och såg att alla grönsaker var råa och kalla.

Det finns säkert människor som vill äta kall mat i februari, raw food-nissar till exempel. Själv vill jag det inte – istället kokar jag rödbetorna & steker grönkålen.