Etiketter

, , , , ,

Hur fixar man till en middag efter en sväng hos tandläkaren. Ja, alltså inte en vanligt kontroll, utan en rotfyllning.

Det hade jag anledning att fundera över i veckan. Och jag är lite mesig när det kommer till tandläkare, så jag planerade lättuggad mat. En soppa med mixade grönsaker, det måste man väl kunna äta. I värsta fall kan man ju suga i sig soppan med sugrör.

Nu visade sig min oro vara helt onödig. Ingreppet var smärtfritt och tanden bråkade inte ett dugg på kvällen.

Men jag stod där med rotselleri och schalottenlök, morötter och en hel rad med kryddor – så middagen blev rotfruktssoppa med indiska smaker. Det visade sig vara ett gott val. Fyllig soppa med varma – inte heta – indiska smaker.

Som gjort för en vinterkväll, även om man inte har rotfyllt en tand.

Det här behövs till 4 personer:
3 schalottenlökar
4 morötter, ca 400 g
1/2 – 1 rotselleri, ca 600 – 700 g
olja
salt & svartpeppar
3 vitlöksklyftor
knappt 1 msk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
knappt 1 tsk spiskummin
knappt 1 tsk stark paprika
1 krm kanel
1,5 – 1,7 l grönsaks- eller kycklingbuljong (tärning + vatten)

Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skala morötter och rotselleri, skär i mindre bitar. Skala och riv ingefäran fint.

Fräs löken och morot i olja tills löken är glansig (och moroten släppt ifrån sig lite sötma). I med vitlök, ingefära och alla kryddorna. Fräs en stund tills det börjar lukta som indisk kryddbod i köket. Häll i hälften av buljongen (då blir det lättare att mixa soppan).

Koka tills allt är riktigt genomkokt, kanske 20 minuter. Mixa soppan, späd med önskad mängd buljong. Koka upp och låt sopan koka ett par minuter.

Det här ingen mat jag har hittat på själv. Förlagan finns som Soppa för det nya året på bloggen Katinkas kitchen. Kika gärna in på hennes blogg, det är den värd.

Katinka Hammarskiöld, som driver bloggen, hävdar att kryddblandningen – långt mer komplicerad än min – är ayurvedisk, antiinflammatorisk och immunstärkande.

Fan vet om det stämmer, men det gör inget för det blir i alla fall en bra vintersoppa.