Etiketter

, ,

I fredags travade jag in på Coop för att köpa en bit laxfilé till middagen. Men i fiskdisken hittade jag fjällröding till samma pris – och det är en fisk jag väljer (nästan) alla dagar veckan. Fräschare, mindre smörig och med renare smak.

Så jag knatade hem med en grönvit Konsumkasse fylld med röding, rotsaker och örtkryddor.

I köket kavlade jag upp ärmarna och satte igång, men jag glömde förklädet. (Ja, jag vet. Hustrun skäller alltid på mig när en liten fettfläck sätter sig just där magen buktar ut.)

Resultatet av en stunds stökande i köket ser du här nedan. Och du, det här är lätt matlagning, sådan där som gör att man kan stå och sippa på ett litet glas vin medan väntar på att allt ska bli färdigt.

Det här behövs till 4 personer:
ca 800 g rödingfilé
olivolja
salt & svartpeppar

1 kg god potatis
4 – 5 morötter
2 rödlökar
1 ganska stor klyfta rotselleri

½ kruka timjan
1 bunt bladpersilja
1 vitlöksklyfta, riven
½ eko-citron, rivet skal + lite pressad citron
1 – 1,5 dl olivolja
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotselleri och skär i mindre bitar. Skala och klyfta potatis, morötter och rödlök. Koka upp potatisklyftorna i saltat vatten. Koka 1 – 2 minuter.

Olja en långpanna. Lägg potatis och morötter i långpannan, salta lätt. Kör i ugnen i ca 35 minuter. Låt rödlöken steka med i ca 20 minuter och sellerin i ca 15 minuter. Ta ett varv med saltströaren.

Sänk värmen till 175 grader. Lägg rödingen i en eller två oljade ugnsformar. På med lite salt & svartpeppar. Kör i ugnen ca 9 – 10 minuter.

Plocka bladen/topparna av persilja och timjan. Mixa örtkryddor, riven vitlök och rivet citronskal med olivolja. Smaka av med salt, svartpeppar och lite pressad citron.

Har du märkt förändringen? Ljuset liksom smyger sig fram minut för minut på eftermiddagarna – häromdagen sjöng fåglarna när jag kom hem från jobbet.

Snart kan man sitta ute och ta en kopp kaffe i den försiktiga vårsolen. Snön ska bara smälta först.