Etiketter

,

En helt vanlig vardagskväll letade jag runt efter recept på en koreansk ”bowl”, Bibimbap. Men allt jag hittade verkade så komplicerat – inte alls gjort för en vardag när maten måste fram på bordet snabbt.

Så – jag erkänner – jag har svurit i matkyrkan. Jag har förenklat och tagit bort. Och en korean skulle förmodligen skaka på huvudet.

Men det blev smaklig mat med lite hetta. En skål med ris och kryddiga grönsaker, räkor och ett stekt ägg med krämig gula.

Vi åt och var nöjda – och hustrun klagade inte på mig en enda gång. Hon hann i väg på kvällens aktiviteter utan att slänga i sig maten.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
200 g skalade räkor
12 – 15 stora champinjoner
neutral olja
salt & peppar
1 klyfta spetskål, kanske ett fjärdedels huvud
1 vitlöksklyfta, skalad & riven
1 msk riven ingefära
1 chili, spansk peppar, strimlad (urkärnad om man vill ha en mildare rätt)
100 g färsk spenat
2 tsk japansk soja
2 salladslökar, strimlade
2 – 3 ägg
srirachasås efter smak

2 – 3 portioner ris

Gör så här:
Tina räkorna om de är frysta. Sätt på riset.

Skölj/torka av svampen. Skiva den och stek i olja (så blir det lättare stekyta på svampen). Salta & peppra.

Skär spetskålen riktigt tunt. Woka den i olja tillsammans med riven vitlök, ingefära och strimlad chili. Lägg ner spenaten och woka så den faller ihop. Krydda med japansk soja.

Stek äggen, men bara på en sida så att äggulan blir krämig.

Lägg upp ris och grönsaker i portionsskålar (eller på ett stort fat). Toppa med räkor och stekt ägg. Strö strimlad salladslök över och dra ett par strängar srirachasås.

Det här med mat är egentligen inte så komplicerat. Det behövs liksom ingen doktorsgrad i teoretisk fysik för att ställa sig vid spisen en vanlig vardagskväll.

Man kan faktiskt göra lite som man vill med recept och andra instruktioner. Och för bibimbap, liksom andra rätter där man blandar ihop olika ingredienser, så kan man faktiskt ta det lite som man vill.

Finns det lite stekt kyckling över sedan helgen – använd den istället för räkor. Ligger det lite squash och paprika i grönsakslådan och ser övergivna ut – tryck ner dem i grönsaksblandningen. Och har du kokt ris i kylen – gör en fried rice istället.

På det sättet kan man ganska enkelt minska matsvinnet, som är obegripligt stort. Varje år slänger vi 50 kilo mat per person, helt i onödan.