Etiketter

Människor i Frankrike  är ofta smalare än svenskar och tyskar – för att inte tala om amerikaner. Men så är det också ett land som håller på sina traditioner. God mat, men måttliga portioner. Det finns inget av ”super size meal” eller köp tre hamburgare, betala för två.

Den här raka hållningen finns också i vinproduktionen. Franska viner saknar nästan alltid  Amerikas och Australiens yviga gester.

Chateau Tanesse 2015 (112 kronor på Systemet) är inget undantag. Där finns ingenting av extra allt och fruktbomber som anfaller så snart vinet kommit in i munnen.

Istället är det en smal men distingerad herre i prydliga gångkläder som knackar på hos smakreceptorerna.

Lukten domineras av fat och mörka bär. Och något som drar mot källare och tobak. I munnen har det en behaglig – men ganska ”smal” – strävhet som gör att vinet funkar utmärkt till biffen eller till osten.

Skulle man vilja titta var vinet kommer ifrån så kan jag verkligen rekommendera ett besök på vingården Gonfrier i Lestiac. Vi var där i somras och aldrig har vi blivit bättre mottagna.

Guillaume Gonfrier – en 25-årig kille i tredje generationen vinproducenter på gården – guidade oss runt i det gamla slottet. Travade förbi de slamrande buteljeringsmaskinerna och visade upp faten där vinet mognade. Han inte bara lät oss prova vinerna, utan tog också med oss ut i vinfälten så vi fick se själva slottet Tanesse och markerna där druvorna hade vuxit.

Är du det minsta intresserad av vin – och ska besöka Bordeaux – ta en sväng ett par mil sydost om staden och stick in näsan hos Gonfrier. Du kommer inte att bli besviken. Jag tror jag kan lova det.