Etiketter

, , ,

Ruggig oktober och en envis förkylning… Och hustrun, hon reste bort över helgen. Så vad skulle man göra för att pigga upp sig?

Lite god mat, kanske.

Här kommer världens enklaste mat för enastående (=ensamstående ätare).  Man tar en bit kött (fläskfilé eller kycklingfilé). Lägger den och potatis i en ugnsform med de godsaker man gillar, t ex rosmarin, oliver och vitlöksklyftor, bönor och körsbärstomater.

Skjuter in allt i ugnen, pillar sig i håret eller tittar på tv en stund. Sedan är det bara att ta ut en-portionsrätten ur ugnen, lägga upp på tallriken och klicka på lite pigg citron-crème fraiche. (Okej, då. Man får röra ihop crème fraiche-såsen…).

Nu har du en middag med saftigt kött, fräsch citronsmak och rosmarinkryddad ugnspotatis.

Det ska vara gott att äta, även om man är enastående.

Det här behövs till en person:
150 – 200 g kött, t ex fläskfilé eller kycklingfilé
olivolja
salt & svartpeppar
3 potatisar
2 – 3 oskalade vitlöksklyftor
1 klyfta citron
1 kvist rosmarin
1 näve gröna bönor, haricots verts
några oliver
lite körsbärstomater

Citron-crème fraiche
½ dl crème fraiche (34 % är godast)
rivet skal av ½ ekocitron
kanske en droppe pressad citron
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den i kuber stora som sockerbitar. Koka upp i saltat vatten och låt koka i en minut så fastnar potatisen inte i formen. Salta & peppra köttet.

Olja en ugnsform. Lägg kött och potatis i formen. I med rosmarin och oskalade vitlöksklyftor. Ugnsstek tills allt är klart, ca 35 minuter för fläskfilé, vänd runt ett par gånger. Låt frusna gröna bönor steka med i 15 – 20 minuter. Oliver och tomater i 10 – 15 minuter.Höj värmen de sista minuterna så det blir bra färg. Salta. (OBS. Om du använder kyckling, kolla så den är helt genomstekt.)

Citron-crème fraiche: Blanda crème fraiche med rivet citronskal och kanske aningen pressad citron. Salta & peppra.

Det där var väl inte så svårt? Och visst fasen var det mycket trevligare än att ta på sig offerkoftan, köra fryst färdigmat i micron och tänka ”Vojne, vojne, vad det är tråkigt att äta ensam…”

Och skulle det nu olyckan vara framme och du ska göra den här maten till fler än  bara en person, så är det faktiskt bara att multiplicera. Men det klar, då behöver du nog en långpanna istället för en ugnsform.