Etiketter

, , , , ,

År 1994 var det första demokratiska valet i Sydafrika historia. Apartheid hade just avskaffats och för första gången fick alla vuxna människor rösta. Oavsett om du var vit, svart, färgad eller hade förfäder som kom från Indien, så var alla lika. Alla hade var sin röst att lägga på det parti de tyckte var bäst.

Resultatet överträffade alla förväntningar. Med värdighet väntade människor på sin tur – det bildades kilometerlånga köer till valurnorna, människor stod där i timmar för att äntligen få utöva sin demokratiska rättighet.

De hade väntat sedan apartheid infördes 1948, så några timmar till var ett lätt pris att betala.

På söndag är det val i Sverige. Då – och bara just den dagen – har alla lika stor makt, oavsett om du heter Marcus Wallenberg, Anna Pettersson eller Mona Ashrawi

Jag tänker använda min del av makten till att rösta. För mig blir det rött, vad du väljer att rösta på är helt upp till dig.

Men valet är en högtid att fira med lite god mat. Just därför har jag ett förslag på en meny för valhelgen. Förrätten blir provencalska tomater. Man tar goda och mogna tomater. Skär av ett ”lock” från toppen och bakar dem i ugnen med ströbröd och hackade örter. Runt om har man lite god parmaskinka eller bayonneskinka.

Huvudrätten är ugnsbakad torskrygg med tomat, fänkål & örtolja. Det är lika gott som det ser ut på bilden här ovan. Saftig torskrygg, pigg fänkål och smakrik örtolja. Dessutom enkelt om man har färdiga bönor.

Till sist måste det bli den franska bäriga efterrätten Clafoutis. Blanda ner bär – röda såklart! – i en omelett-/pannkakssmet. Kör i ugnen.

Lätt som en plätt skulle man kunna säga.

Sedan är det bara att sätta sig vid bordet, äta & njuta – för det ska vara gott att leva även om det är valhelg. Men du, glöm inte bort det där med att rösta.