Etiketter

, ,

Lördagar och söndagar ska man ligga kvar i sängen så länge som möjligt, i alla fall om jag får bestämma. Läsa tidningen (alla delarna), läsa en bok. Prata om någon ligger bredvid.

Först därefter ska man gå upp och fixa frukost, gärna med något nytt. Jag menar, vem fasen står ut med kaffe/te, ostmacka och kanske en frukt? Det äter man ju alla andra morgnar…

…så på helgen vill man ha något annat. Det är åtminstone vad mina smaklökar hävdar.

Men frukosten ska helst vara hyfsat nyttig, alltså vara en del av medelhavskosten med mycket frukt och grönt, fullkorn och baljväxter, så här kommer några förslag.

Ägg- och avokadosmörgås. Mjukkoka ett ägg. Lägg ägget i en kastrull med kallt vatten, koka upp och koka i 5,5 – 6 minuter. Mät tiden från när vattnet börjar koka. Ta en halv avokado, ta bort kärnan och gröp ur avokadoköttet. Lägg avokado och ägg på en skiva fullkornsbröd, smör om du vill. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Kanske ett par tomater…

Dansk rågbröd från affären funkar bra, men vill du baka själv så kan du göra Rågbröd med hasselnötter eller Danskt rågbröd.

En annan höjdarmacka tycker jag Tomat- och löksmörgås är. Skala och skiva 1 schalottenlökar och 3 körsbärstomater. Lägg på fullkornsbröd, salta och ta några drag med svartpepparkvarnen. Enkelt och gott.

Vill man greja lite mer så gör man en Tonfisksmörgås. En skalad och skivad schalottenlök. 2 skivade körsbärstomater, ett halvt hårdkokt ägg och knappt en halv burk tonfisk. Lägg allt på brödet, salta & svartpeppra. Droppa över lite crème fraiche smaksatt med salt, peppar och fransk senap. Om man vill så blandar man ner lite majonnäs i crème fraichen.

Nästa förslag skulle jag inte vågat ha med om det inte kom från krögaren Mathias Dahlgren: Smörgås med sambalkryddad makrill. Ta en halv burk makrill i tomatsås. Blanda makrill och tomatsås med lite sambal oelek (stark chiliröra så smaka innan det blir alltför stakrt). Lägg allt på fullkornsbröd. Förvånansvärt fylligt… och tja, gott. Men det är ett sådant ”recept” som man nästan skäms för.

Skulle du ha bråttom, så är faktiskt Knäckebröd med ost och ett äpple helt okej som medelhavskost. Knäckebröd görs på fullkorn och ett äpple, ja det finns väl hemma hos de flesta. Min favoritost på knäckebröd är kryddost. Orsaken är ganska enkel: jag är den ende i familjen som äter av den kryddade osten. Den finns alltså kvar när jag öppnar kylskåpsdörren – om inte jag själv gjort en raid kvällen innan.

En frukosträtt med tydliga greklandstoner är Yoghurt med honung, nötter och frukt. Yoghurten kan varieras nästan hur mycket som helst: tjock turkisk yoghurt eller vanlig, äpple, bär eller granatäpple, valnötter eller saltad, rostad mandel…

En del vill äta Gröt på morgonen. Det är nyttigt, det kan kombineras med olika slags frukt. Men recept på gröt får man leta efter någon annanstans. Jag har vägrat äta gröt sedan jag var stor nog att dela in maten i det jag gillar och det jag ogillar.

Trevlig helgmorgon i alla fall!