Etiketter

, ,

Vanliga gröna ärtor får sällan spela huvudrollen i maten, men här får de träda fram och bära smaken tillsammans med rökt sidfläsk. De söta, spänstiga ärtorna bryter fint mot det rökta, lite salta fläsket.

Just rökt sidfläsk tycker jag är en liten delikatess – som bacon, men mildare och… ja godare. Men förväxla det inte med rimmat sidfläsk, som är något helt annat (och inte alls lika gott om du frågar mina smaklökar).

Det här behövs till 4 personer:
400 g rökt sidfläsk (när svålen är bortskuren) eller bacon
olivolja eller rapsolja
400 g frysta ärtor
svartpeppar & lite salt
4 – 8 ägg
lite klippt timjan över om du vill

Ät gärna med extra parmesan och risotto. Recept hittar du här.

Gör så här:
Sätt igång risotton som tar längst tid. Skär sedan bort svålen från sidfläsket, skiva det och skär skivorna i strimlor (som tjocka tändstickor ungefär). Stek dem i olja och ta upp ur stekpannan. Stek de frysta ärtorna i samma panna, men bara tills de börjar tina upp. På med svartpeppar & lite salt. Lägg tillbaka fläsket i pannan och låt allt bli varmt.

Mjukkoka äggen. Lägg dem i kallt vatten. Koka dem i 5,5 minuter från det att första bubblan har kommit upp till ytan.

Förmodligen gjorde jag något bra när jag kom på den här rätten för hustrun sade med förvånad röst:

– Det här var ju gott.

Och så förklarade hon att inte gillar ärtor, inte tycker om sidfläsk – och inte är så förtjust i risotto. Stackars henne, med en sådan man…

19-åringen i familjen tycks ha mognat en smula. Han har i alla fall förstått att även föräldrar mår bra av lite uppmuntran, så han förklarade:

– Alltså pappa, det här var gott.

Men när han slevade upp mat så missade han ibland ärtorna och fick bara med sidfläsk.