God Jul till dig som läser Vin, Mat, Alsace. Hoppas det blir några fina och lugna dagar av ledighet under jul- och nyårshelgerna.

Som ett litet survival kit för en lugn och fin jul kommer här några råd om hur man gör – som i alla fall jag tänker följa.

Akta dig för granen
Låt bli att klä granen  – åtminstone tillsammans med din man eller din fru – för man kan bråka om allt: var man ska börja ”påklädandet”, hur lamporna ska sitta, vad som ska vara i toppen. Det är ett lika säkert skilsmässoträsk som någonsin en båttur på Göta kanal.

Själv håller jag mig till skinka och Jansson och låter hustrun vara chef över granen.

Gå ut – i alla fall ibland
Själv måste jag ut, åtminstone ett par minuter varje dygn, när Pontus vår cockerspaniel ska kissa. Men det vore rätt bra om man kom ut på lite längre turer ibland, särskilt om vädret skulle vara okej med lite solsken. Man behöver ju inte bestiga Kebnekaise direkt, bara ta en promenad.

Och Pontus är helt med på det. Särskilt om någon har slängt en skinkmacka som han kan äta upp. (Du skulle bara veta vad människor slänger: halva hamburgare, en lång bit gurka, ett halv bröd, är några av de mer smakliga sakerna som slunkit ner i cockerspanielmunnen.)

Var inte rädd för (de löjliga) spelen & lekarna
Är du tillräckligt gammal för att ha ett Trivial Persuit-spel, så står det förmodligen långt upp i en bokhylla och samlar damm. Plocka fram det och se om inte speljävulen kommer fram även hos dina motspelare. Eller plocka fram Fia, spela med knuff och gärna extra hårda regler.

Eller lek med dina egna barn eller barnbarn eller brorsbarn. Men akta dig för skridskor om du inte tillhör dem som brukar åka. Jag plockade fram mina egna för en del år sedan och tänkte att ”det är väl bara att göra som förra gången”. Men förra gången var för mer än 20 år sedan – och jag såg ut som Bambi på isen ungefär, men med en extra krockkudde på magen.

Gör mumma
På julen dricker man mumma – i alla fall om du frågar mig – alltså en blandning av pilsner, porter och något sött och starkt. En av fördelarna är att recepten på mumma kan se ut ungefär hur som helst, så du kan ha i det mesta – och ändå kalla det för mumma. Själv brukar jag ha hälften pilsner och hälften porter och en liten, liten skvätt portvin. (Men många tycker att man även ska ta med lite sockerdricka).

I år funderar jag på att tillsätta lite gin (och kanske lite kardemumma som fått dra i enbärsbrännvinet). Alltså, ungefär 50 cl pilsner, 50 cl porter, 2 cl portvin och 2 cl gin med lite kardemumma.

Koka julskinkan i vin
Lägg ner en skinka i hälften vitt vin, en fjärdedel utblandad äppeljuice och en fjärdedel vatten. Koka till 72 grader – och griljera sedan skinkan som vanligt. Det blir godare, jag lovar.

Men en ny sak ska jag nog testa i år. Det är att använda panko till griljeringen, istället för vanligt ströbröd. Tror att det kan bli lite knaprigare och godare. Men jag vet ännu inte, jag har ju aldrig provat.

Ta det lugnt
Julen är till för att man ska kunna ta det lugnt – och det finns rätt många saker man faktiskt inte måste göra, men som man gör ändå. Räkna ut några måsten och ställ dem i skamvrån. Där kan de gott få stå till någon dag i januari när du plockar fram och dammar av dem.

God Jul!