Etiketter

, , , ,

Det är nästan så man känner sig som Askungen på julafton när man står där i köket och funderar på middagen som växer fram i gryta och ugnsform.

”Torsk kan vara vanligt och tråkigt och segt och överkokt… Eller alldeles underbart.”

För att den ska hamna i kategorin ”underbart” krävs två saker: Överstek den inte! Och ge den fräscha tillbehör.

Här är det grönsaker och marinerade vita bönor som ger fräschör – och smakrik caesarsallad som adderar fyllighet.

Om det blir underbart? Tja, testa själv så får du se!

Det här behövs till 3 personer:
600 g torskrygg
olivolja
salt & svartpeppar

1 pkt stora vita bönor
1 msk olja
1 msk pressad citron
1 skalad vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
250 g gröna bönor, haricots verts
250 g körsbärstomater
bladen från en liten bunt timjan

Caesardressing
1 bit vitt bröd (stor som en valnöt)
1 msk vatten
1 msk pressad citron
2 tsk fransk senap
5 sardellfiléer
½ dl riven parmesan eller Grana Padano
1 äggula
1,25 dl olja, mycket neutral rapsolja & lite olivolja
svartpeppar & kanske lite salt
1 – 2 msk vatten

Gör så här:
Tina fisk och gröna bönor om de är frysta. Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj de vita bönorna. Marinera dem en stund i olja, pressad citron och pressad vitlök, salt & peppar.

Bryn torskryggen i en stekpanna med olivolja. Salta & peppra. Lägg fisken i en oljad ugnsform och kör den tills den flikar sig när man trycker på den med ett finger (=klar). Tar ca 10 minuter.

Dela gröna bönor i mindre delar. Skär tomaterna i kvartar. Stek/woka gröna bönor i olja i ca 5 minuter. Häll i de vita bönorna med marinaden. Stek ett par minuter till. I med körsbärstomaterna och låt allt bli varmt. Strö över timjansblad. Justera smaken med salt & svartpeppar.

Caesardressing. Lägg en bit vitt bröd i vatten och låt det suga upp vätskan. Hacka sardellfiléer och riv osten. Lägg bröd, sardeller, citronsaft, riven parmesan och senap i en mixer. Knäck i 1 äggula och sätt mixern på medelhastighet. Häll i oljan, först bara droppvis, sedan i en tunn stråle. Tunna dressingen med 1 – 2 msk vatten. Justera smaken med svartpeppar och aningen salt.

Fisk har blivit ganska dyrt, ofta ser man priser på två, tre hundra kronor för laxfilé och torskrygg. Men det lönar sig att kolla efter extrapriser, åtminstone här i Göteborg lockar fiskhandlarna ofta med kraftiga rabatter.

Härom veckan köpte jag utmärkt hel laxfilé för 95 kronor kilot, det blev en rejäl bit på 2,2 kilo. Allt gick ju såklart inte åt till en middag. Men vi brukar klippa sönder fisken (klart mycket lättare än att skära) och frysa ner större delen till nästa middag. (Lax som har frysts med skinnet kvar smakar mycket mer än de där tunna bitarna man hittar i frysdisken på Ica.)

Men dagens fisk hämtade jag från frysdisken. Just torskrygg tycker jag funkar bra, även när den är fryst – och så riskerar man inte att alldeles spräcka julklappsbudgeten.