Etiketter

, ,

Vi satt och pratade om julmaten häromdagen, om vad som är viktigast på julbordet.

– Julskinka, svarade en av kompisarna trosvisst. Tänk, tunna skivor av julskinka med stark senap. Det kan man äta både på julafton och sedan till frukost.

Jag och flera andra höll inte med utan landade på Jansson. Men det är en lite knepig fråga för julskinkan är liksom den som definierar julmaten. Utan den blir det inget julbord, alltså är den viktigast. Men godast är nog sillen och laxen och Janssons frestelse med ett krämigt, lite salt innehåll och en krispig yta av gräddat ströbröd.

För den som vill gå loss bland sillinläggningar och matjessillröror kommer här ett gäng recept. Själv är jag rätt svag för Gubbröra med matjessill & crème fraiche. Vill man ha en mer traditionell julröra kan man välja Fräschare matjessillsallad. Men Currysill är också en favorit.

Ja, jag vet. Matpuristerna klagar och säger att man inte kan stoppa indisk curry i en inläggning med svensk sill. I teorin har de helt rätt – invändningen är bara att det funkar. Det blir en god sill att äta med en bit potatis eller på en knäckemacka.

Tre andra sillinläggningar är också väl värda att pröva: Mild bryggmästarsill, Citron &  timjanssill och Inlagd sill med prästost, gräddfil & stenbitsrom.

Gravad lax är något av det godaste man kan äta, särskilt om man gör den själv. Ta ett par bitar lax, gnid in fisken med salt & socker, grovmalen vitpeppar & hackad dill. Ställ in i kylskåpet och vänta två dygn.

Sedan kan du ta ut din egen gravlax, peta bort kryddorna och skära den första himmelska skivan. Smaken av dill och vitpeppar är mycket högre än i den där laxen du köper på Ica – och det är just den smaken som gör så mycket för slutresultatet.

Gillar du rökt lax, så testa att äta den med vispad crème fraiche och hackad dill. För mig är det en perfect match. De två besläktade recepten Kallrökt lax med dillcrème, ruccola & apelsin samt Kallrökt lax med äpple & dillcrème är från början inte avpassade för julbordet, så man kan gärna förenkla recepten för att få dem mer i julstämning.

Här hemma brukar vi inte äta köttbullar, revbensspjäll och prinskorv på julafton, för vem orkar äta all jul mat på samma dag? Det varma köttet spar vi till juldagen, istället brukar det bli Ugnsstekt lax med romsås.

Men på juldagen behövs en lite lättare avslutning efter all skinka, paté, korvar och köttbullar. I år funderar jag på Turkisk yoghurt med honung, äpple & mandel. I smaken är det som en fräschare fruktsallad men utan den klistersöta smaken av russin.