Etiketter

,

Rieslingdruvan är en av mina favoriter. Ibland ger den kraftfulla viner med hög syra – viner som är helt torra och som gjorda för att drickas till mat.

Men det finns ännu en kategori som får det att vattnas i min mun. Det är Riesling med hög och tydlig syra, men där det finns en liten, liten restsötma. De här vinerna kvalar in bland de torra vinerna, sötman finns där bara som en liten smakbrytning.

Testa de vinerna till fläskkött med gräddsås – eller som vi gjorde till Snabbgravad ugnsstekt lax med gräslökssås. I mitt tycke blev det en perfect match mellan laxen och von Winning Riesling 2016 från tyska Pfalz (119 kronor på Bolaget).

Lukten domineras av päron, men det finns också lite honung och citrus (luktar med andra ord rätt mycket som en Riesling från Tyskland och Alsace). I munnen är syran tydlig, men inte så där vass som den kan vara ibland. Restsötman anlägger en liten, liten moteld – och så finns där lite äpple och en liten kryddighet.

Hintar av sötma samspelar med laxen som också har en liten rest av sötma efter sockersaltningen. Syran i vinet plockar upp syran i såsen, och kryddigheten hittar sin motsvarighet i kryddan av gräslök. Gott – om du frågar mig.