Etiketter

, , , , , , ,

Det är något fel med de svenska årstiderna. Våren, den är lätt som en försommarvind med sportlov och påsklov och Kristi himmelsfärd och nationaldag.

Hösten däremot är tung som trafiken på autobahn 1 mellan Hamburg och Bremen. Man kör liksom på höstens motorväg i augusti och hittar inte avfarten förrän två dagar innan julafton.

Därför borde medborgarna i det här landet gemensamt gå ut i demonstrationståg och kräva fler lov, ledigheter och helgdagar på hösten. Gemensamt skandera ”Ropen skalla, helger åt alla”.

Men i väntan på att den stillsamma Volvoägarens förvandling till en militant katalan, får man göra det man kan: fira de helgdagar som faktiskt finns. En helg kommer redan imorgon – den sorgligt bortglömda allhelgonahelgen. Redan nästa vecka infaller Mårten gås.

Så, bunkra lite god mat och vin. Tänd ljusen, duka fint och fira. Nu är det faktiskt helg och ledigt!

Mitt förslag till allhelgonameny börjar med Gratinerad chèvre med fikon, serranoskinka & balsamicoreduktion. 20 minuter i köket, det är allt som behövs för att fixa till chèvre med serrano, fikon och balsamicosåsen. Lite röj bland kastrullerna – sedan får man en lyxig  liten rätt där den krämiga getosten möter sältan från skinkan och sötman från såsen.

Till huvudrätt blir det den franska klassikern Canard a l’orange, Anka med apelsinsås. Även här pratar vi lättlagad mat, ändå blir resultatet en smakrik anka med en sås där den lilla beskan från apelsinskalet bryter mot juicens friska sötma. En liten skvätt apelsinlikör i såsen tar smaken till nya höjder.

Avslutningen är nästan lika klassisk: Portvinskokta päron med grönmögelosten Saint Agur. Här får päron sällskap av valnötter och knaperstekt kavring. Det blir en mild och smakrik efterrätt – och så får man chansen att upptäcka Saint Agur. Tusen gånger godare än Roquefort – om du frågar mig.

Trevlig allhelgona!