Etiketter

Är du en av dem som har fixat ett rum i källaren för vin? Du vet, fyllt väggarna med hyllor för vinflaskor, fixat en jämn temperatur på så där en 14 – 15 grader året om. Och nyligen gjort inköpsrundor på Bolaget för att köpa de viner som ska drickas hösten 2023.

Allt för att kunna dricka riktigt moget vin…

Nej, trodde väl inte det. Förmodligen gör du som de flesta andra – rusar in på Systemet och rycker de flaskor som ska vara till helgen. Möjligen packar du en kartong för höstens behov.

Men om man nu vill dricka riktigt moget vin utan att ruinera sig, så finns en trevlig smitväg. Copertino 2009 har lagrats i åtta år nere på kooperativet Cantina Sociale Copertino i italienska Apulien, men på Bolaget kostar det bara 84 kronor. Alltså en bra chans att till en billig peng testa riktigt moget vin.

Vinet har inte mycket gemensamt med de lättsamma, körsbärsfruktiga italienare som funkar bra till pasta och charkuterier. Här pratar vi om ett vin som har utvecklats till en värdig äldre herre.

När jag smakar på vinet så påminner det om de äldre herrar som fanns när jag var barn. Män som rökt pipa hela livet och på ålderns höst hade lukten av piptobak liksom etsat sig fast i luften omkring dem. Du vet, den där fylliga, lite aromatiska lukten.

Den här lukten är ganska trevlig, ligger inte så långt från läder och färsk tobak.

I munnen är det här ett moget, ganska fylligt och kryddigt vin. Liksom gjort för eftertanke. Kanske som ett glas vin framför brasan när höststormarna viner utanför knuten. Kanske på matbordet tillsammans med långbakad högrev.