Etiketter

För några år sedan brukade jag och en arbetskamrat gå på Bolaget tillsammans. Sent på torsdagseftermiddagarna drog vi iväg till närmaste System. Och så gick vi där och tittade.

– Men titta här. Har du smakat den någon gång, sa han och höll fram en flaska. Och titta här, vilket vin! Och har du sett här…

Jag kommer inte längre ihåg vilka viner vi tittade på, men jag minns känslan. Vi var som två småpojkar i en godisbutik – jämförde smaker och priser och vinstilar. Ibland förirrade vi oss in i öl-avdelningen, någon gång blev det en tur förbi portvins-hyllan.

Mycket trevligare än att sitta kvar på jobbet och fortsätta vända papper.

Jag tror att det här är ett koncept som kan utvecklas. Varför inte träffa en kompis på Systemet och umgås när man ändå handlar, eller ta med hela kompisgänget till Saluhallen när man bunkrar inför helgen, eller  ha en dejt i delikatesscharken där man smakar på salami och serranoskinka…

Men oavsett om du står på Bolaget i glatt samspråk med en vän eller om du travar runt själv – stanna gärna framför den italienska hyllan. Plocka fram en Boirà 2015 (95 kronor), ett Sangivese-vin från provinsen Marche.

Det är ett fruktigt och lättgillat vin som är tillräckligt följsamt för att hänga med på lite olika turer på matbordet. Skulle du sätta en kyckling på bordet. Boirà hänger på. Samma sak om det handlar om pasta & köttfärssås, eller lite charkuterier (kanske dem du köpte på dejten…) och oliver.

Lukten är klart fruktig, men lite fat känner man också. I munnen är det smakrikt, men relativt lätt. Lite som när solen bryter fram och höstmolnen ger vika.

Dessutom är det ekologiskt. Det gillar vi.