Etiketter

,

Gör egen ajvar istället för att köpa den i affären. Det är inte krångligt – och det blir faktiskt mycket godare. Passar bra till grillat kött eller en god korv.

Den gör sig också bra tillsammans med crostini och grönsaksstavar medan grillen blir färdig, men ska det vara som ett drinktilltugg så får man ta det försiktigt med styrkan. Annars slår chilin ihjäl vilket dryck som helst.

Men gå inte på den där myten om att man måste bränna paprikaskalet, för att sedan stå och svära när man petar bort allt det brända. Behandla paprikorna varsamt i ugnen, så kan du använda skalet också.

Gott – och så slipper du stå där och bli förbannad.

Det här behövs till en liten sats:
1 ganska liten aubergine
salt
olivolja
2 ganska stora paprikor
2 chili, spansk peppar
2 vitlöksklyftor
2 msk vit balsamvinäger eller annan mild vinäger
ca 3 msk olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela auberginen. Salta snittytan och lägg halvorna i en oljad ugnsform. Ugnsbaka i ca 35 minuter, vänd dem en gång. Skölj och kärna ur paprikan. Skär den i lite mindre bitar och låt den steka med 20 – 25 minuter.

Skala vitlöken och grovhacka den. Ta bort stjälken från chilin och grovhacka. Ta bort så mycket av de starka kärnorna du vill. (Mycket kärnor kvar = starkt, lite kärnor = ganska milt).  Stekt ett par minuter i olja tills grönsakerna börjar mjukna.

Mixa till en slät röra med vinäger och olivolja. Låt den stå en stund i kylskåpet så att smakerna hinner sätta sig.

När det är sommar och man är ledig, då ska det hela tiden vara lite extra. Då säger man ”Vi grillar väl ikväll, det är ju i alla fall sommar?” eller ”Ska vi ta ett glas vin till maten, vi är ju i alla fall lediga?

Jag tror det borde vara precis tvärtom. När arbetsveckorna börjar man ska dra fram grillen och sätta tänderna i en biff. Och när höstregnen drar in över landet, då ska man säga ”Vi tar väl ett glas vin till maten, det är ju i alla fall höst?”.

För det är nu som uppmuntran behövs.