Här kommer tio åsikter om mat & vin, vissa opportuna som Fredrik Reinfeldt i en intervju från 2010. Andra motvals som en artikel på DN-debatt av Mikael Odenberg, den moderata gossen Ruda.
Ge mig gärna ett svar och tala om att jag har fel!

Rädda husmanskosten från dem som kramar ihjäl den
Svensk husmanskost är mat som hänger ihop med Bondesverige, alltså mat som har kopplingar till tiden före charterresor, frysskåp och industrimat. En del är fantastisk, som Janssons frestelse. Annat är värt att glömmas bort – jag menar vem vill äta torkat blod i form av paltbröd med flottigt fläsk och menlös vitsås?
Men nu håller husmanskosten på att kramas ihjäl från två håll. Dels från dem som vill gentrifiera den – typ servera pankopanerad isterbandsinkråm på saltbakad rödbeta. Säkert gott, men husmanskost är det inte.
Och dels från dem som tycker att allt vi äter mycket av är husmanskost, som spaghetti & köttfärssås. Då kan det vara bra att hålla isär begreppen. Ragù Bolognese är husmanskost – men italiensk husman.

Linser & baljväxter är gott
Jag vet att det är PK och allmänt hemskt och inte alls sexigt bland dem som vill stå ut och vara profilerade – men linser & baljväxter är gott. Testa belugalinser som blandas med fräst lök och soltorkade tomater. Känner du smaken? Visst är det gott!

Te är lika meningslöst som vatten utan bubblor
Okej, det är en helt egen åsikt. Men den subtila charmen hos te har jag aldrig fattat. Blaskigt och utan ryggrad åker det runt munnen, ungefär som ett vitt vin utan syra. När det kommer till vatten ska man vara naturlig, varför har jag aldrig fattat. Det mesta vattnet är inte särskilt gott – om man inte kolsyrar det.

Vitt vin passar till kött
Vitt till fisk och rött till kött, säger människor utan att smaka. Det är synd för en mjuk Pinot Noir funkar bra till torsk kokt på norsk, alltså med mycket salt. Och en Pinot Gris med hyfsad syra (och låg sötma) gör sig utmärkt till kyckling. Men min favorit är Riesling och fläskkött. Korka upp en flaska Riesling med lite restsötma och en rejäl syra som balanserar smaken, ugnstek en bit fläskkarré och vispa ihop en gräddsås. Smaka – och svara sedan på frågan om man kan dricka vitt vin till kött.

Spannmål gjorde oss till människor
Människan är det enda djur som hettar upp sin mat innan den blir uppäten. Det betyder inte så mycket för kött och grönsaker, som kan ätas råa (även om vi har vant oss av med det). Men det betyder massor för spannmål. Om vi skulle sitta i en rågåker någonstans i södra Hälsingland och käka direkt från axen… Jag tror det skulle vara ganska, tja, trist.
Upphettat spannmål (som gröt) har varit människoföda i typ 20 000 år. Problemet är inte att vi äter spannmål, problemet är att vi sedan några hundra år äter vitt mjöl. Hata vitt mjöl, inte spannmål.

Vinsnobbar borde lära sig något om mat – eller hålla tyst
Jag tycker det har blivit bättre – man möter färre självsäkra vinsnobbar nuförtiden (eller också har jag utvecklats i den riktningen själv…). Men jag hatar verkligen människor som – när de äter mat – talar länge om att vinet måste komma från druvor som vuxit på granitjord och skördas just den 12 september när månen gömmer sig bakom Mars… Och så intresserar de sig inte ett dugg för vilken sorts potatis och ost som använts i gratängen. Och köttet, det skiter de i. Det kan vara hängmörat eller gasförpackat eller komma från en myskoxe som sprungit förbi. ”Men jag står bara inte ut med viner som är skördade den 13 september eller senare…

Spola inte kröken – sprit behövs till sill
Jag gillar vin (surprice!). Jag uppskattar öl, gärna tjeckisk pilsner. Men jag saknar den där frontfiguren som står upp för akvavit. Tänk dig en Bengt-Göran Kronstam (eller annan vinprofil) som sitter i morgonsoffan och testar vilken sill som passar bäst till OP Andersson. Eller inför midsommar har morgonvärdarna langat fram matjessillen och så sitter finsmakarna i soffan och jämför – Östgöta Sädes, Lysholm, Hallands fläder, Löjtens…

Koka inte grönsakerna – stek dem
Ta en ärta, koka den och smaka hur den smakar. Ta sedan en ärta, stek den i smör eller olivolja. Smaka! Visst känner du skillnaden. Detsamma gäller för morötter och paprika, aubergine och alla andra grönsaker.
Det är som om kokvattnet drar ur smaken och gör grönsakerna blaskiga och menlösa. Så om jag får vara besserwisseraktig en stund: gör vad du vill med grönsakerna. Stekt dem i en stekpanna, lägg dem i en ugnsform eller kör dem på grillen. Men koka dem inte!

Sluta hata halvfabrikat
Förr åt man för att leva, nu är det alltfler som lever för att äta. Vi diskuterar köttkvalitet och vaktelägg, paleo-diet och proteinintag, men så trillar vi dit en taskig måndag när jobbet är som stressigast: Middagen blir bara mackor – eller spaghetti med ketchup i barnfamiljen (det är en av Sveriges vanligaste maträtter). Och så står vi där med bukfyllda magar och dåligt samvete.
Jag tror det behövs ett omtag. Halvfabrikat kan vara riktigt bra. Ta lite köttfärs och en färdig tomatsås av hyfsad kvalitet. Koka pastan, fräs köttfärsen och häll i tomatsåsen – på 15 minuter har du skapat en bra köttfärssås (med lite hjälp av halvfabrikat). Det är faktiskt tusen gången bättre än spaghetti och ketchup.

Sluta läs recept – början laga mat
Aldrig har så många svenskar läst så mycket kokböcker och pratat så mycket om mat – och aldrig har vi ätit så mycket snabbmat och haft så lite tid över för att laga maten och njuta av den tillsammans. Kanske dags att sluta läsa om maten – och börja laga den.
Men det klart. Hur skulle en blogg nära dig klara sig då?