Etiketter

, , , ,

En av dagarna i sommarstugan är det som om sommaren återvänder. Jag sitter och läser i solen vid södergaveln,  badar – förstår som vanligt inte hur man ska ta sig ner i det kalla vattnet – och plockar med mig en liter jordgubbar på Ica.

När solen går ner bakom träden i hagen äter vi sommarsallad med avokado, jordgubbar & halloumi. Sältan i osten bryter fint mot de lite söta jordgubbarna och den milda avokadon.

Utanför verandafönstret vadar en häger i jakt på kvällsmaten. Tur att man inte är fågel och behöver traska runt i det kalla vattnet för att få sig lite mat.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
1 knipplök eller annan mild lök
250 g körsbärstomater
¼ huvud romansallad eller annan mild sallad
¼ liter jordgubbar
2 avokado
1 förpackning kokta linser
200 g halloumi

Dressing
1 del pressad citron eller mild vinäger
2 delar olivolja
salt & svartpeppar

Gör så här:
Skala och skiva löken. Skölj och strimla salladen, skölj linserna. Snoppa och skölj tomater och jordgubbar, skär dem i halvor eller kvartar. Dela avokadon och ta bort kärnorna. Gröp ur med en sked och skiva den. Lägg upp allt på ett stort fat. Blanda dressingen och häll över.

Skiva halloumin och stek i olivolja. OBS Het panna och kort stektid.

Jag har nog inte samma termostat som andra. Stekande sol och 33 grader varmt gör mig ingenting. Men att bada i svenska sjöar och hav…

Jag går ut tills vattnet nästan når midjan. Plaskar upp lite vatten på magen för att vänja kroppen vid det oerhörda. Och så kommer tankarna: ”Badar jag nu får jag lunginflammation”, ”Jag kommer att få hjärtinfarkt om jag slänger mig ner i vattnet”

Ändå vet jag att man klarar köldchocken, alltså kastar jag mig ner i vattnet – ungefär lika elegant som om Göran Persson dansade den döende svanen – och simmar frenetiskt för att få upp värmen. Och just då kommer den stora avslappningen som gör att jag älskar att bada.

På stranden står hustrun med en vattentermometer:

– Det är 23 grader varmt i vattnet, ropar hon.