Etiketter

, ,

Semester i sommarstugan vid Kalmarsund, det brukar betyda en sväng till Olas gårdsbutik i Bröms för att skaffa potatis och en vända till Blomlöfs fiskrökeri i Brömsebro för att få fisk. Så är det också i år, men vi har upptäckte några fler gårdsbutiker.

En av dem är Voxtorps gård som ligger några mil norrut innan man kommer fram till Kalmar, men det är en omväg som är väl värd att göra. Deras kött från ekogrisar är verkligen saftigare och smakrikare än det vanliga tråget med centralt förpackat kött.

Särskilt fläskkotletten är en uppenbarelse. Allt fett och svålen kvar är kvar för att ge maximal smak. Kotletten är riktigt bra, men på tallriken ser den ut som ett halvt traktordäck ungefär.

Men det är svårt att komma med breaking news i form av ett recept för fläskkotlett: ”Stek kotletten ca 3 – 4 minuter på varje sida…

Nej, istället blir det ett recept på grillat revbensspjäll, också den från Voxtorp. Koka först köttbit i en god buljong och ge den sedan en stund på grillen. Pensla med den hemmagjorda grilloljan i receptet eller med någon god glaze som du brukar använda.

Det här behövs till 4 personer:
1,5 kg tjockskuret revbensspjäll
vatten
1 tsk salt per liter vatten
2 nävar oregano och timjan (eller andra örtkryddor som du gillar)
5 – 6 vitlöksklyftor
ganska mycket svartpeppar, malen eller ett gäng svartpepparkorn

Grillolja
2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, skalade
½ citron, saften
2 msk kinesisk soja
malen svartpeppar efter behag

Gör så här:
Lägg spjället i en stor gryta, häll på vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet med en sked. I med salt, örtkryddor, vitlök och svartpeppar. Låt köttet koka tills det är mört, ca 30 – 45 minuter. Ta upp och låt svalna.

Tänd grillen. Blanda ihop olja, vitlök, citron, soja och svartpeppar. Pensla köttet med grilloljan, salta och peppra köttet. Grilla det ganska försiktigt på indirekt värme eller en bit från glöden.

Skär köttet i bitar. (Skär där revbenen är avsågade).

Om man vill kan man skära köttet innan det grillas. Då får varje bit mer kryddning och smak – men man får en jäkla massa köttbitar att flytta runt på grillgallret.

Ät gärna revbenen med en kall sås baserad på crème fraiche, men välj inte den som syns på bilden här ovan. Det är skagenröran som vi åt på ägghalvor till förrätt.

Måste väl vara något fel på den här bloggens fotograf. Fota skagenröra till revbensspjäll…