Etiketter

, , , ,

Ta små fina ärtor direkt från frysen, woka dem i ett par minuter. Blanda ner strimlad parmaskinka och dra ett par varv med svartpepparkvarnen.

På bara 15 minuter har du fixat en smålyxig pastarätt med ärtor som fått en söt och intensiv smak. Bryter fint mot den salta parmaskinkan.

Det här behövs till 3 personer:
250 g små fina ärtor (frysta)
olivolja
120 g parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
svartpeppar & lite salt

Spaghetti eller annan pasta
Parmesan eller Grana Padano

Gör så här:
Sätt på pastavattnet och koka pastan. Strimla parmaskinkan. Woka eller stek ärtorna i lite olivolja. Rör ner den strimlade skinkan, svartpeppra och salta lite. Klart.

Hustrun är en inbiten ärtskeptiker. I bilen till sommarstugan pratar hon läääänge om hur trista grönsaker det är – för hon vet att i matkassen ligger det ett paket frysta små ärtor.

Men när vi sitter på verandan och äter viftar hon lite med gaffeln och börjar förklara hur god smakbrytningen är mellan den salta skinkan och ärtornas sötma. ”Det var väl det jag visste” tänker jag, men jag säger inget.

Plötsligt tittar hon upp på mig – med den där förvånade blicken som man använder till 5-åringar som kommit på att man kan mosa potatisen till köttbullarna – och så frågar hon:

– Har du hittat på den här maten själv?

Det är så man får lust att svara ”Kan hälv!”. Men det gör jag såklart inte…