Etiketter

, , , ,

Alsace-entusiasten Per Warfvinge har skrivit Vinguide Alsace, guideböckernas guidebok för dem som gillar Alsacevin. Köp den (warfvinge.net) om du är på väg till Alsace eller om du gillar vinerna så där i största allmänhet.

Jag har med mig ett vältummat exemplar när vi kör runt på Route du vin. Läser om både vinproducenter, viner och byar.

Ibland blir han nästa väl poetisk. Så här skriver han: ”Under varje resa till Alsace hamnar man av en slump hos en vinproducent vars viner innebär ’kärlek vid första ögonkastet’”.

Jag tvivlar men låter mig ändå styras mot en av de vinmakare han pekar ut: Rieffel i Mittelbergheim. När vi får tag på André Rieffel börjar han med att hälla upp en skvätt av det vanliga Pinot Blanc-vinet från 2016. Vi sniffar och smakar. Friskt, fruktigt, välsmakande.

Men när Pinot Blanc Gebreit 2015 kommer i glaset faller jag pladask. Fylligt, komplext och med en förförande lukt som drar mot mineralitet – i alla fall om jag minns min näsa rätt. Jag inser att det kan vara som Per Warfvinge skriver: man kan bli blixtförälskad i ett vin. Det är bara så vansinnigt gott.

Det här vinet innehåller en stor del druvor från gamla Auxerrois-stockar. (Det är vanligt och tillåtet i Alsace att blanda Pinot Blanc och Auxerrois, men kalla vinet för Pinot Blanc.) Det helt torra vinet har mognat på ekfat för att ge ytterligare karaktär.

Vi testar också Pinot Gris Hagel 2015. Fylligt, trevligt och fatlagrat – men inte helt torrt. Vinmakaren berättar att det var för bra väder den sommaren. Druvorna mognade och sockerhalten steg så mycket att det var svårt att skapa ett vin helt utan restsötma, något hans Pinot Gris annars brukar vara.

Vinfirman gör inte de billigaste vinerna. Det vanliga Pinot Blanc-vinet kostar 7 euro. Pinot Blanc Gebreit och Pinot Gris Hagel får man för 10,50 euro.

Men det här är väldigt prisvärda viner, eller som man pratar om i Frankrike: det är bra förhållande mellan kvalitet och pris.

André Rieffel berättar att 50 procent av vinerna går på export: till Japan, Belgien, USA – och Norge! Men firman har ingen svensk importör – synd för oss i Sverige, men bra för att det ger ytterligare en anledning att åka till Alsace.

Skulle du vara på väg söderut från Strasbourg, tvekan inte att köra av motorvägen och svänga in bland byarna. Kör sedan upp för Rue Principale i Mittelbergheim och stanna vid nummer 11. Ring på ordentligt – det tog oss två besök innan vi fick kontakt och André Rieffel kom ner i provningsrummet.

Kanske blir du lika förälskad som jag.